U Nevesinju će danas biti otvorena nova bolnice, zadužbina velikog humaniste Mihajla Labala. Najavljeno je da će svečanom otvaranju prisustvovati predsjednik RS Milorad Dodik, vladika zahumsko – hercegovački i primorski Grigorije, ministar zdravlja i socijalne zaštite  RS Dragan Bogdanić, predstavnici Dobrotvornog fonda „Mihajlo Labalo“  i drugi gosti.

Polaganje cvijeća na grob pokojnog Labala kod Crkve svetog Vasilija Ostroškog zakazano je za 12 časova, a nakon toga  biće organizovana mala svečanost i upriličeno obraćanje zvaničnika. Pripremljen je i prigodan kulturno – zabavni program.

Nova bolnica u Nevesinju površine 3.600 metara kvadratnih je grandiozno zdanje koje po svojim građevinskim i  tehničkim karakteristikama i sa savremenom  medicinskom opremom predstavlja jedan od najmodernijih objekata ove namjene u regionu.

Pokojni Labalo se 2001. godine upustio u veliki poduhvat da sopstvenim sredstvima zavičaju podari modernu zdravstvenu ustanovu. Prema nekim procjenama veliki ktitor i Dobrotvorni fond koji je osnovao uložili su oko 7,5 miliona maraka.

Vlada RS je za nabavku nemedicinske i nedostajuće medicinske opreme izdvojila 2,5 miliona maraka. Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravlja finansirali su nabavku opreme vrijedne 2 miliona maraka. Elektroprivreda RS  je iz ostvarene dobiti za bolnicu izdvojila 500.000 maraka, a Opština Nevesinje je uradila prisupne puteve za šta je izdvojeno 160.000 KM. Značajna sredstva prikupljena su  i na donatorskoj večeri koju su organizovali nevesinjski privatni preduzetnici.

Predsjednik RS Milorad Dodik podržao je ideju da se u Nevesinju formira  zdravstveni centar specijalizovan za hirurgiju i dijagnostiku.U čitav projekat se uključio i eminentni hirurg iz Beograda Predrag Peško koji je najavio da će se u nevesinjskoj bolnici izvoditi zahtjevne hirurške intervencije.

 Izvor: Radio Nevesinje