Pripadnik Oružanih snaga BiH Nedeljko Radić /34/, koji je ubijen u terorističkom napadu u sarajevskom naselju Rajlovac, danas je sahranjen na gradskom groblju u rodnom Nevesinju uz najviše vojne počasti.

 

U ime porodice Radić od tragično nastradalog Nedeljka oprostila se njegova sestra Daliborka Kašiković koja je istakla da je teško naći prave riječi kojima bi iskazala tugu i bol za jedinim bratom.

Ona je rekla da je nemoguće prihvatiti istinu da je dvogodišnja Nedeljkova kćerka ostala bez oca, majka bez sina, a cijela porodica bez velikog oslonca.

Daliborka Kašiković izrazila je saučešće i porodici drugog nastradalog vojnika Armina Salkića i zahvalila svima za dostojanstven ispraćaj njenog brata.

Zamjenik načelnika Operativnog štaba za operacije Oružanih snaga BiH general-major Mirko Tepšić rekao je novinarima nakon sahrane da su u strašnom terorističkom činu, koji je bio uperen protiv Oružanih snaga, stradala dva vojnika koji su svoj poziv radili pošteno i profesionalno.

„Zajedno sa svim drugim pripadnicima Oružanih snaga bili su okrenuti miru, izgradnji ove zemlje i, kada je potrebno, odbrani njenih građana“, rekao je Tepšić.

On je dodao da je smrt vojnika najveći gubitak za porodicu, ali i da je to veliki gubitak za Oružane snage koje će se truditi da u budućnosti budu podrška njihovim porodicama.

„Nadam se da se ovo više nikada neće desiti“, istakao je Tepšić i dodao da stradali vojnici nisu bili meta kao pojedinci već da su bili meta samo zato što su pripadnici Oružanih snaga i što su nosili uniformu.

U ime sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, starješina Sabornog hrama u Nevesinju sveštenik Zoran Ilić rekao je da je danas, ne samo porodici, već svima najpotrebnija utjeha, te poručio da vjera pokojnog Nedeljka treba da bude svima utjeha.

„NJegovo ime nosi ime dana u kome praznujemo pobjedu života nad smrću, dana Vaskrsenja, dana nedjelje, a ime njegove kćerke Anastasija znači besmrtnost ili `ona koja vjeruje u Vaskrsenje`“, rekao je Ilić, nakon služenja vjerskog obreda.

Prema njegovim riječima, da njihova imena nisu slučajna govori i to što je hadži-Nedeljko išao na poklonjenje Hristovom Grobu iz koga je Hristos vaskrsao, a na taj put se ne može ići ukoliko se nema istinske vjere.

Sahrani Nedeljka Radića, osim porodice i velikog broja građana Nevesinja i Hecegovine, prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pripadnici Oružanih snaga i muftija mostarski Salem Dedović.

Vehabija Enes Omeragić ubio je u srijedu, 18. novembra, u sarajevskom naselju Rajlovac pripadnike Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića i Armina Salkića, te ranio Dževada Ljukovca, nakon čega je izvršio samoubistvo.

 

Izvor: Nezavisne novine