Povodom Mitrovdana – krsne slave Boračke organizacije RS, 8. novembra – Dana opštine Nevesinje i u znak sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994.godine u Nevesinju  će biti održana dvodnevna manifestacija sa svečanom akademijom, bogosluženjima, polaganjem cvjeća na spomen obilježja i drugim prigodnim sadržajima. Svečanosti organizuju  Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Boračka organizacija RS i Opština Nevesinje.

 

 

Sveti Dimitrije se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, a 8.novembar je datum za koji su vezane najsvjetlije stranice istorije ovog kraja.Nevesinjcima su ostale u sjećanju mitrovdanske ofanzive iz 1992. i 1994. godine kada su pripadnici Nevesinjske brigade pokazali nesvakidašnje junaštvo i hrabrost i odbranili narod i teritoriju. Braneći svoja ognjišta tom prilikom poginula su 64 srpska borca.

Za veličanstvenu pobjedu nad višestruko brojnijim neprijateljem Nevesinjska brigada je prva u RS odlikovana Ordenom Nemanjića.

U Velikoj sali Opštine Nevesinje  u subotu 7. novembra  biće održana svečana akademija sa bogatim kulturno – umjetničkim programom. Prigodnim besjedama biće evocirana sjećanja na mitrovdanske ofanzive i junaštvo pripadnika Nevesinjske brigade. Očekuje se prisustvo predstavnika Ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite, boračkih organizacija, ratnih komandanata, saboraca i gostiju.

Prije svečane akademije, u 14 časova u opštinskoj sali  posthumno će biti dodijeljena odlikovanja  za 22 poginula borca iz istočne Hercegovine. Medalje zasluga za narod trebalo bi da uruči izaslanik predsjednika RS. U 17 časova počeće književno veče pod nazivom „Junaci Drugog kosovskog boja“.

U nedjelju  ujutro u 9 časova u Crkvi Voznesenja Gospodnjeg  biće služena sveta liturgija. Nakon bogosluženja kod Centralnog spomen obilježja boraca Hercegovine na Gvozdu biće održan pomen i položeno cvijeće.Mitrovdanske svečanosti završavaju se slavskim ručkom.