Preventivne mjere zaštite od požara i i bezbjednost učenika bile su glavne teme juče održanog sastanka Foruma za bezbjednost zajednice Nevesinje. Sastanku u kabinetu predsjednika SO Nevesinje prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, policije, škola, Teritorijalne vatrogasne jednice, Šumskog gazdinstva „Botin“, Komunalne policije i medija.
Nakon opširne analize i pozitivnih iskustava iz ranijih godina usvojeni su zaključci koji bi trebalo da spriječe izbijanje požara. Dogorovena je bolja koordinacija vatrogasaca, policije, mjesnih zajednica, civilne zaštite, šumskog gazinstva, lovačkog i ribolovnog društva, te nastavak uklanjanja divljih deponija i podrška šumskom gazdinstvu u sprečavanju nelegalne sječe šume. Predloženo je da se bolje opremi vatrogasna jedinica i izvrši obuka pripadnika civilne zaštite.
Članovi Foruma su saglasni da treba posebnu pažnju posveteti bezbjednosti učenika na kraju školske godine. Od direktora osnovne i srednje škole je zatraženo da održe sastanke povodom organizovanja maturskih slavlja i da poštuju preporuke Ministarstva prosvjete i kulture RS. Od policije se očekuje da pojača kontrolu saobraćaja u blizini škola, a vlasnici trgovina i ugostiteljskih objekata podsjećaju se na zakonsku uredbu zabrane prodaje i točenja alkohola maloljetnim licima.

Izvor: Radio Nevesinje