U organizaciji Udruženja  „Šipovci“ sinoć je u Gradskoj galeriji u Nevesinju  predstavljena knjiga „Da se ne zaboravi – Nevesinjci i vijek od Velikog rata“ grupe autora iz bratstva Šipovci:  Neđa, Tomislava, Jovana, Milivoja i Velibora .

Knjiga perom svojih autora prati istorijsku priču kroz Nevesinje, Hercegovinu i Srbiju od predratnih događaja, preko Principovog atentata, događaja u samom ratu i posljedica koje je izazvao. Posvećena je nevesinjskim dobrovoljcima – učesnicima u Velikom ratu.

O knjizi su govorili autori Jovan, Tomislav i Velibor Šipovac, istoričar Boško Buha i književnik Momčilo Golijanin.

Jovan Šipovac  je istakao da je  knjiga doprinos jubileju – sto godina od Prvog svjetskog rata.

– Knjiga je interesantna zato što ima radove naučnog karaktera koji su prikupljeni na bazi arhivske građe i činjenica koje su po prvi put objavljene – istakao je Šipovac. On je dodao da je knjiga plod  dugogodišnjeg rada i da predstavlja dragocjeno svjedočanstvo  kojim se sprečavaju pokušaji izmjena srpske istorije.

Književnik Momčilo Golijanin rekao je da je knjiga „Da se ne zaboravi“ produbljuje sjećanjima na velike i slavne, ali i mučne dane koje je proživljavao  srpski narod.

– Uobičajeno je da naučne i kulturne institucije ili istaknuti pojedinci obilježavaju neke značajne događaje i datume, ali je rijetkost da to čini jedno bratstvo kao što su Šipovci  – istakao je Golijanin.

Istoričar Boško Buha podsjetio je da je u Velikom ratu učestvovalo oko hiljadu Nevesinjaca i da su mnogi od njih dali svoje živote za dugo čekanu slobodu.

–  Ova  knjiga je upravo sjećanje na sve one koji su izgubili živote u mnogim bitkama – naglasio je Buha.

 

Velibor Šipovac je rekao da njegovi bratstvenici organizovani u Udruženju, kroz izdavačku djelatnost doprinose njegovanju i jačanju nacionalnih i patriotskih vrijednosti srpskog naroda i čuvanju i poštovanju tradicije oslobodilačkih ratova.

 

Dizajn, prelom teksta i likovni prilozi knjige djelo su slikarke Biljane Ristić kome je ovom zborniku darovala jedan poseban umjetnički dah.

Večerašnjoj promociju u Nevesinju prisustvovali su predstavnik Kozačke vojske Rusije Branko Cerović, predsjednik Udruženja „Srpsko – ruski most“ Zdravko Močević i urednica dokumentarnog programa RTRS-a Mira Lolić Močević.

 Izvor: Radio Nevesinje