U Gradskoj galeriji u Nevesinju sinoć je otvorena izložba likovnih djela koju organizuje Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Јahorina“ u okviru Nevesinjske olimpijade.

 

Na izložbi su predstavljena djela iz 13. i 12. saziva „ART simpozijuma Јahorina“, rekao je osnivač i umjetnički rukovodilac ove kolonije Lazo Savić.

– Ovo je naša treća izložba u Nevesinju, predstavljeno je 25 eksponata, koji su rađeni tehnikama ulje i akril na platnu, akvarel i kombinovana tehnika. Autori su iz Srbije, Bugarske, Holandije, Španije, Ukrajine i BiH – rekao je Savić.

Izložba je obogaćena i nekim djelima koja nisu bila izlagana na dosadašnjim postavkama, a biće otvorena 20 dana.

„ART simpozijum Јahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Јahorina i uz izuzetnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice, i od tada se redovno održava svake godine na Јahorini.

Ova likovna manifestacija ugostila je brojne likovne umjetnike iz Јapana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane manifestacije kulture jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Јahorina koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Izvor: RTRS, Foto: Radio Nevesinje