U zgradi opštine Nevesinje juče je svečano otvoren Društveni centar koji će koristiti mjesne zajednice, nevladine organizacije i lokalna uprava za promocije, manifestacije, sastanke i druge aktivnosti od interesa za građane.

Finansijska sredstva za adaptaciju konferencijske sale obezbijeđena su kroz projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

UNDP 16

Načelnik opštine Milenko Avdalović kaže da  ova faza projekta pored izgradnje Društvenog centra obuhvata i uređenje infrastrukture u šest mjesnih zajednica. Prema njegovim riječima za ovu namjenu, UNDP je uložio 109.000 KM, a opština Nevesinje je izdvojila 40.600 KM.

Avdalović naglašava da su radovi u pojedinim mjesnim zajednicama  već završeni. Za Društveni centar je rekao da je urađen po najnovijim standardima i da je prilagođen za sve kategorije stanovništva.

UNDP 12

Predstavnica UNDP-a Majda Ganibegović podsjeća da je ovo zajednički  projekat vlada Švajcarske i Švedske i da se provodi u 24 jedinice lokalne samouprave u BiH. Kaže da su nevesinjske mjesne zajednice same  odabrale priorite za finansiranje i da su  to uglavnom infrastrukturni radovi vezani za puteve, izvorišta i rasvjetu ili adaptaciju objekata.

−Za UNDP je najvažnije da sredstva budu uložena u društveno korisne stvari koje će popraviti kvalitet života stanovništva − istakla je Ganibegović.

UNDP 13

Predstavnici UNDP-a i opštine Nevesinje danas su obišli pojedine mjesne zajednice uključene u drugu fazu projekta.

U Bijenji je urađeno presvlačenje  asfalta i saniranje udarnih rupa na lokalnom putu, a u Krekovima je u toku adaptacija područne škole. Počelo je i presvlačenje asfalta u Drežnju. Planirano je i uređenje izvorišta Močila u MZ Pridvorci, djelimična izgradnja mjesnog doma u Luci, te rekonstrukcija sportske sale u  područnoj školi i igradnja sekundarnog vodovoda do Rakove Noge u MZ Zovi Do.

Za svaku od šest mjesnih zajednica UNDP je kroz projekat obezbijedio po 17.000 KM, a još 30% sredstava finansira opština Nevesinje.

UNDP 14

UNDP 15