Vladika zahumsko- hercegovački i primorski Grigorije osvještao je danas novosagrađenu Crkvu svih svetih u Zovom Dolu kod Nevesinja. Sveti čin obavljen je u prisustvu više stotina vjernika iz čitave Hercegovine i zavičajaca rasutih po čitavom svijetu.

Izgradnjom Hrama svih svetih Zovi Do je dobio mjesto za vjersko okupljanje i narodno saborovanje. Mještani očekuju da crkva iznikla iz vjere udahne novi život u ovo slobodarsko i istorijsko mjesto.

Obraćajući se okupljenim vjernicima episkop Grigorije je rekao da  izgradnjom hrama za ovaj divan kraj počinje nova epoha koja može biti spasonosna i prosvjećujuća.

Za ove ljude će biti divan osjećaj saznanje da  postoji mjesto u njihovom selu gdje mogu prisustvovati božanskoj službi – poručio je Grigorije dodajući da je ovo dan radosti, ljubavi, pomirenja i obnovljenja.

Predsjednik Crkvenog odbora Jovo Kovač podsjetio je da je izgradnja hrama počela 1998. godine i da je ovo prelijepo zdanje nastalo kao izraz ljubavi mještana, donatora priložnika i svih dobronamjernih ljudi. Kovač kaže da se u posljednjih 20 godina u Zovom Dolu nije okupilo više svijeta.

Domaćin slavskih svečanosti Zoran Pejanović u nadahnutoj besjedi rekao je da  su ljudi širokog srca i velike duše pomogli da ovaj hram zasija u punoj ljepoti.

Ovo je istorijski dan za naše selo i nadam se da će svim učesnicima današnjeg saborovanja ostati u trajnom sjećanju – poručio je Pejanović.

Nakon liturgijskog sabranja i obavljenog svetog čina saborovanje je nastavljeno uz trpezu ljubavi i prigodan kulturno-umjetnički program koji je bio u znaku etno muziciranja i izvornog narodnog pjevanja. Nastupili su etno grupe „Trag“ i „Simonida“, muška pjevačka grupa KUD-a Nevesinje i narodni guslar Miroslav Šiljegović. Najvećim donatorima Crkveni odbor je dodijelio  zahvalnice za dobročinstvo svetom hramu, a episkopu Grigoriju i proti Aleksi Zupcu  uručeni su  prigodni pokloni.

Izvor: Radio Nevesinje