Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje odbornici su većinom glasova usvojili konačnu verziju budžeta za 2018. godinu prema kojoj su prihodi i rashodi projektovani na iznos od 8.313.613 KM. Posljednje ovogodišnje zasjedanje proteklo je u širokim diskusijama i oprečnim stavovima vlasti i opozicije.

U uvodnom izlaganju v.d. načelnika Odjeljenja za finansije  Zorka Umićević podsjetila je da je nakon usvojenog Nacrta budžeta o najvažnijem opštinskom dokumentu provedena javna rasprava, a dobivena  je i saglasnost Ministarstva finansija RS. Prema njenim riječima, u odnosu na Nacrt budžeta,  smanjeni su rashodi za plate funkcionera i odborničke naknade, troškovi telefona i naknade političkim partijama i ta sredstva su usmjerena u budžetsku rezervu i pojedine grantove.

Tokom odborničke diskusije  vlast i opozicija ponovili su ranije oprečne stavove vezane za budžet.

Odbornici SDS-a su poručili da je budžet potrošački i predizborni. Kritikovali su kreditno zaduženje, a ukazivali su i da je došlo do smanjenja investicija iz izvornih prihoda.  Prigovorili su i da je došlo do povećanja rashoda kod većine budžetskih korisnika.

Iz SNSD-a su uzvratili da planirani budžet pokazuje organizovanost i društvenu odgovornost vladajuće koalicije. Naglasili su da je  Nevesinje trenutno veliko gradilište i  da su za narednu godinu planirane  rekordne kapitalne investicije. Odbacili su i tvrdnje opozicije da  Vlada RS ne pomaže dovoljno opštinu.

Iz Socijalističke partije su poručili da je budžet realan i pravedan.  Smatraju da nije bitno ko je pokrenuo incijative, ako je rezultat ušteda u budžetu i pravednija raspodjela prihoda.

Načelnik opštine Milenko Avdalović rekao je da prilikom izrade Prijedloga budžeta nije bilo politikanstva i da je urađen po mjeri svih budžetskih korisnika. On je izrazio očekivanje da će planirane investicije u narednoj godini potpuno promijeniti sliku grada.

Amandman SDS-a kojim je traženo više sredstava za Udruženje „Osmjeh više“ nije dobio potreban broj glasova, mada je skupštinaska većina poručila da će podržati višečlane porodice.Nisu prihvaćeni ni amandmani PDP-a vezani za omladinsku politiku i idejno rješenje tunela na Grepku, ali je naknadnim pojašnjenjem  zaključeno da je to tehničko pitanje koje će biti riješeno od nadležnih službi.

Nakon dvočasovne diskusije odbornici su većinom glasova usvojili budžet za narednu godinu, a potom i Odluku o izvršenju budžeta.

Izvor: Radio Nevesinje