На јучерашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су већином гласова усвојили коначну верзију буџета за 2018. годину према којој су приходи и расходи пројектовани на износ од 8.313.613 КМ. Посљедње овогодишње засједање протекло је у широким дискусијама и опречним ставовима власти и опозиције.

У уводном излагању в.д. начелника Одјељења за финансије  Зорка Умићевић подсјетила је да је након усвојеног Нацрта буџета о најважнијем општинском документу проведена јавна расправа, а добивена  је и сагласност Министарства финансија РС. Према њеним ријечима, у односу на Нацрт буџета,  смањени су расходи за плате функционера и одборничке накнаде, трошкови телефона и накнаде политичким партијама и та средства су усмјерена у буџетску резерву и поједине грантове.

Током одборничке дискусије  власт и опозиција поновили су раније опречне ставове везане за буџет.

Одборници СДС-а су поручили да је буџет потрошачки и предизборни. Критиковали су кредитно задужење, а указивали су и да је дошло до смањења инвестиција из изворних прихода.  Приговорили су и да је дошло до повећања расхода код већине буџетских корисника.

Из СНСД-а су узвратили да планирани буџет показује организованост и друштвену одговорност владајуће коалиције. Нагласили су да је  Невесиње тренутно велико градилиште и  да су за наредну годину планиране  рекордне капиталне инвестиције. Одбацили су и тврдње опозиције да  Влада РС не помаже довољно општину.

Из Социјалистичке партије су поручили да је буџет реалан и праведан.  Сматрају да није битно ко је покренуо инцијативе, ако је резултат уштеда у буџету и праведнија расподјела прихода.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да приликом израде Приједлога буџета није било политиканства и да је урађен по мјери свих буџетских корисника. Он је изразио очекивање да ће планиране инвестиције у наредној години потпуно промијенити слику града.

Амандман СДС-а којим је тражено више средстава за Удружење „Осмјех више“ није добио потребан број гласова, мада је скупштинаска већина поручила да ће подржати вишечлане породице.Нису прихваћени ни амандмани ПДП-а везани за омладинску политику и идејно рјешење тунела на Грепку, али је накнадним појашњењем  закључено да је то техничко питање које ће бити ријешено од надлежних служби.

Након двочасовне дискусије одборници су већином гласова усвојили буџет за наредну годину, а потом и Одлуку о извршењу буџета.

Извор: Радио Невесиње