U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) Udruženje građana „Nova ideja Nevesinje“ vrši opremanje Društvenog doma u MZ Luka.

Mještani su uz pomoć prijatelja i Nevesinjaca iz dijaspore u blizini crkve Miloševke sazidali i pokrili objekat, a UNDP je jesenas izvršio dodatne građevinske radove u vrijednosti 22.000 KM. Tom prilikom urađena je fasada i eloksirana bravarija, te izvršeni unutrašnji građevinski radovi, prenosi portal Radio Nevesinja.

Udruženje građana „Nova ideja Nevesinja“ realizuje projekat opremanja objekta, a glavni cilj je uključivanje socijalno ugrožene omladine u društveni život kroz stvaranje uslova za bavljenje volonterskim, kulturnim i sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Koordinator projekta Siniša Kilibarda kaže da je njihova namjera da obezbijede opremljen i funkcionalan objekat u kojem bi omladina i ostali stanovnici mjesne zajednice kroz kulturno-sportske aktivnosti provodili slobodno vrijeme. Podsjeća da su već nabavili stolove i stolice, opremu za stoni tenis, šah garniture i LED televizor. Vrijednost ovog projekta je 9.750 KM.

Projekat predviđa organizovanje raznih sportskih i kulturnih manifestacija. Kilibarda je pozvao zaintesovane da u srijedu, 20. decembra (13 časova) učestvuju na turnirima u šahu i stonom tenisu. Najavio je da će krajem sedmice biti organizovana i radionica o volonterizmu, a 23. decembra planirana je i volonterska akcija farbanja zidova. Kilibarda je ocijenio da će projekat doprinijeti socijalizaciji omladine, te donijeti korist čitavoj mjesnoj zajednici.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švajcarske i Švedske koju provodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS, Vladom Brčko distrikta i entitetskim savezima opština i gradova.

 

Izvor: Radio Nevesinje