Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске – Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди из Требиња у сарадњи са Удружењем пчелара из Невесиња и општинским Одјељењем за привреду и друштвене дјелатности јуче су у Великој сали општине Невесиње организовали савјетовање за пчеларе.

Теме савјетовања билe су „Припрема пчелињих друштава за прољећну пашу“ и „Улога пчела у опрашивању воћа“, а предавачи су били предсједник Удружења пчелара РС Радивоје Максимовић из Требиња и виши стручни сарадник из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Игор Томашевић.

Pcelari1

Максимовић је рекао да је Савез пчелара РС у протеклом периоду имао малу подршку од Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске, које је издвајало четири и по марке по кошници, чиме пчелари нису задовољни.

̶ Ове године у изради је нови Правилник и тражићемо од представника Министарства да подстицаји буду већи, до 10 КМ по кошници, као и већа средства за набавку квалитетних лијекова и суфинансирање пчеларске опреме до 50%, како би се комплетан сектор пчеларства подигао на већи ниво – истакао је Максимовић.

Према његовим ријечима пчеларство данас захтијева велика улагања, а посебно у лошим годинама као што је била прошла, тако да је ситуација на подручју читаве Херцеговине јако лоша.

̶ Због лоше медоносне године у посљедње вријеме на тржишту су се појавиле велике количине патвореног меда, тако да потрошачи нису безбједни. Савез пчелара РС заједно са представницима Агенције за безбједност хране БиХ узимали су узорке у продавницама и маркетима гдје су се појавиле одређене неправилности, а наш задатак је сузбијање продаје патвореног меда – нагласио је Максимовић.

Он је додао да постоји велики број проблема и да пчеларима треба подршка и републичких и општинских органа.

Предсједник Удружења пчелара Невесиње Радмило Говедарица истакао је добру сарадњу са општином Невесињe која је прошле године издвојила материјалну помоћ од четири марке по кошници.

̶ Циљ ових предавања је да се побољшају техничке мјере, да се укаже на постојеће проблеме и дају превентивна упутства пчеларима – рекао је Говедарица.

Извор: Радио Невесиње