Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi iz Trebinja u saradnji sa Udruženjem pčelara iz Nevesinja i opštinskim Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti juče su u Velikoj sali opštine Nevesinje organizovali savjetovanje za pčelare.

Teme savjetovanja bile su „Priprema pčelinjih društava za proljećnu pašu“ i „Uloga pčela u oprašivanju voća“, a predavači su bili predsjednik Udruženja pčelara RS Radivoje Maksimović iz Trebinja i viši stručni saradnik iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Igor Tomašević.

Pcelari1

Maksimović je rekao da je Savez pčelara RS u proteklom periodu imao malu podršku od Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koje je izdvajalo četiri i po marke po košnici, čime pčelari nisu zadovoljni.

̶ Ove godine u izradi je novi Pravilnik i tražićemo od predstavnika Ministarstva da podsticaji budu veći, do 10 KM po košnici, kao i veća sredstva za nabavku kvalitetnih lijekova i sufinansiranje pčelarske opreme do 50%, kako bi se kompletan sektor pčelarstva podigao na veći nivo – istakao je Maksimović.

Prema njegovim riječima pčelarstvo danas zahtijeva velika ulaganja, a posebno u lošim godinama kao što je bila prošla, tako da je situacija na području čitave Hercegovine jako loša.

̶ Zbog loše medonosne godine u posljednje vrijeme na tržištu su se pojavile velike količine patvorenog meda, tako da potrošači nisu bezbjedni. Savez pčelara RS zajedno sa predstavnicima Agencije za bezbjednost hrane BiH uzimali su uzorke u prodavnicama i marketima gdje su se pojavile određene nepravilnosti, a naš zadatak je suzbijanje prodaje patvorenog meda – naglasio je Maksimović.

On je dodao da postoji veliki broj problema i da pčelarima treba podrška i republičkih i opštinskih organa.

Predsjednik Udruženja pčelara Nevesinje Radmilo Govedarica istakao je dobru saradnju sa opštinom Nevesinje koja je prošle godine izdvojila materijalnu pomoć od četiri marke po košnici.

̶ Cilj ovih predavanja je da se poboljšaju tehničke mjere, da se ukaže na postojeće probleme i daju preventivna uputstva pčelarima – rekao je Govedarica.

Izvor: Radio Nevesinje