Područna jedinica Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Trebinje organizovala je danas za poljoprivredne poizvođače u opštini Nevesinje predavanje „Pomoć razvoju tržišne poljoprivrede u BiH“ u okviru USAID – ovog projekta „Farma II“.

Redovni profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu Darko Grbeša održao je predavanje na teme „Odgoj rasplodnog podmlatka“ i „Silaža u ishrani mliječnih krava“.

– „Farma II“ je petogodišnji projekat koga zajednički finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Vlada Švedske, sa ciljem unapređenja poljoprivrede u Bosni i Hercegovini – rekao je Grbeša.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić naglasio je da je Opština Nevesinje ove godine prvi put izdvojila 120.000 KM za podsticaje i razvoj poljoprivrede i sela na lokalnom nivou.

– Cilj nam je da mlade porodične ljude koji žive na selu stimulišemo da se ozbiljnije bave poljoprivredom. Pravilnik je objavljen i u njemu su propisani uslovi koje moraju ispunjavati poljoprivredni proizvođači da bi ostvarili pravo na novčane podsticaje – rekao je Bratić.

On je dodao da je napravljeno šest programa podrške – za izgradnju novih i adaptaciju postojećih objekata, nabavku poljoprivredne mehanizacije, nabavku i uzgoj steonih junica, nabavku muznih uređaja i laktofriza, nabavku sjemenskog materijala i nabavku košnica i pčelarske opreme.
Rukovodilac Područne jedinice iz Trebinja Borislav Milivojević govorio je o Pravilniku i uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji u 2019. godini.
– Budžet je ostao na prošlogodišnjem nivou i iznosi 71 milion KM za ulaganje u poljoprivredu. Od toga je 60 miliona KM predviđeno za tekuću proizvodnju, a 11 miliona je namjenjeno za kapitalne investicije koje će ići posebnim Pravilnikom – istakao je Milivojević.
On je rekao da su uslovi za ostvarivanje prava na novčane podsticaje ažuriranje podataka u APIF –u, da gazdinstvo ima aktivni status, podnesene i plaćene poreske prijave za 2018. godinu i plaćena naknada za protivgradnu zaštitu.

Sa sastanka je upućen apel poljoprivrednicima da što prije ažuriraju podatke u APIF –u kako bi ostvarili pravo na podsticajna sredstva.

Izvor: Radio Nevesinje