U Nevesinju je juče održana Skupština Udruženja multiple skleroze regije istočne Hercegovine na kojoj je razgovarano o radu udruženja u ovoj godini i aktuelnim problemima invalidnih lica u Republici Srpskoj.  Osim članova Skupštine sastanku su prisustvovali predstavnici  republičke i lokalne  vlasti, javnih ustanova, ratnih vojnih invalida i drugih nevladinih organizacija.

Predsjednik Udruženja MS Branimir Tamindžija govorio je o najznačajnijim aktivnostima udruženja tokom ove godine. Istakao  je da su davali  savjete oboljelim, pomagali  u nabavci lijekova, dijelili prehrambene pakete i publikovali još jedan priručnik. Inicirali su  i u više projekata koji su bili usmjereni na popravljanje položaja invalidnih lica.

Tamindžija je istakao dobru saradnju sa regionalnim uduženjima MS – a, Opštinom Nevesinje  i međunarodnim organizacijama. Kao veliki problem  je istakao to što civilne invalidnine još uvijek nisu  zakonom regulisane.

S obzirom na regionalnu orjentaciju organizacije  Tamindžija je izrazio očekivanje da će sve opštine istočne Hercegovine u budžetskim planovima za narednu godinu uvrstiti i stavku za oboljele od MS.

Predsjednik Skupštine Opštine Nevesinje Jovan Vasiljević pohvalio je rad Udruženja MS naglasivši da je lokalna zajednica u okviru svojih mogućnosti sufinansirala projekte ove organizacije i na drugi način pomagala oboljele.

Udruženje  MS je uručilo zahvalnicu narodnom poslaniku Iliji Tamindžiji  za doprinos u obezbjeđivanju donacija za oboljele i podršku projektima koje je implementirala ova organizacija.

U istočnoj Hercegovini  je registrovano preko  80 oboljelih osobe od multiple skleroze. U Republici Srpskoj  oba bolest potvrđena je kod oko 1.000 osoba.

Izvor: Radio Nevesinje