U okviru projekta „PRO – Budućnost“ juče je u Velikoj sali opštine Nevesinje održana javna tribina pod nazivom  „Moj doprinos trajnom miru“. Ovo je čevtvorogodišnji projekat Američke agencije za međunarodni razvoj ( USAID ) koji ima za cilj izgradnju pomirenja i povjerenja među građanima svih nacionalnosti u BiH.

Na tribini su govorili protojerej – stavrofor Zoran Ilić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje, Mehmed efendija Čopelj.

Ilić je istakao značaj i ulogu vjerskih zajednica u zajedničkom životu.

Razumjevanje drugog čovjeka, dijalog i mir glavne su smjernice za uspješan proces vraćanja povjerenja među građanima na našim prostorima – rekao je Ilić.

Koordinator projekta „PRO – Budućnost“ Siniša Sajović rekao je da su građani Nevesinja i Mostara  otvoreni jedni prema drugima, da dobro sarađuju i da nisu otuđeni jedni od drugih.

Ova javna tribina je održana u duhu pokretanja novih aktivnosti na području ovih opština  – dodao je Sajović.

Panel diskusiji prisustvovali su predstavnici vjerskih zajednica, lokalnih vlasti, civilnog društva i obrazovnih institucija.

Svi učesnici u o diskusiji zauzeli su jedinstveni stav da je odgovornost roditelja, obrazovnih ustanova i vjerskih zajednica da uče djecu da je religijska različitost bogatstvo i da treba razvijati ljubav, a ne mržnju.

Projekat „PRO – Budućnost“ realizuje Katolička humanitarna organizacija CRS u saradnji sa Međureligijskim vijećem BiH, Fondacijom „Mozaik“, Karitasom BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka.

Izvor: Radio Nevesinje