Полагањем вијенаца на спомен-обиљежје погинулим српским борцима, у Невесињу су данас обиљежене годишњице од митровданских битака 1992. и 1994. године, којима је одбрањено Невесиње и Република Српска.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић нагласио је да су митровданске битке имале историјски значај не само за Херцеговину, већ за цијелу Српску.

„Ово је прилика кад се морамо присјетити својих сабораца који су дали животе за одбрану Српске и поставити питање да ли смо ми испунили обавезе према њима. Нажалост, према статистичким подацима, броју незапослених и неријешених стамбених питања, ми своје обавезе нисмо испунили и крајње је вријеме да пређемо са ријечи на дјела“, рекао је Савчић.

Командант Четвртог батаљона Невесињске бригаде Ранко Продановић подсјетио је да су прије 24 године на невесињско-мостарском ратишту здружене хрватско-муслиманске снаге извеле операцију „Бура 92“, чији је циљ био заузимање Невесиња, залеђа Мостара и Дубровника.

„Борбе су биле жестоке, пет на једног у живој сили, а десет према један у артиљерији у корист непријатеља. Без обзира на то, борци Невесињске бригаде одбранили су своје породице, Невесиње и Републику Српску“, рекао је Продановић.

Он је навео да је друга офанзива на Невесиње изведена на Митровдан 1994. године, када су снаге Четвртог корпуса такозване Армије БиХ напале диверзантском операцијом, али су и тај пут храбри борци Невесињске бригаде, уз помоћ Друге лаке бригаде и бораца из Билеће успјели да одбране Невесиње и нанесу велике губитке непријатељу.

Према његовим ријечима, у првој митровданској бици погинула су 42 борца, а у другој 22 борца.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић нагласио је да је митровданским биткама одбрањена Херцеговина и да су борци Невесињске бригаде дали огроман доприност у одбрани Српске.

Милуновић је додао да Влада Српске у континуитету брине о борачкој популацији, да је завршен програм стамбеног збрињавања са изузетком 105 лица која требају да буду збринута у стамбеним јединицама и 33 новчаним средствима.

Он је рекао да су посљедњим законом установљена нова права којима је побољшан положај борачке популације, да су стабилне исплате инвалиднина и борачког додатка, те поручио да ће Влада наставити да ради на побољшању положаја ове популације.

Учесник прве митровачке офанзиве Мијат Шаровић, који је био припадник Извиђачко-диверзантског одреда, присјетио се да су се на Митровдан 1992. године у Невесињу осјетили страх и смрт, али и одлучност да се одбрани Невесиње.

„Борба је била прса у прса, али смо успјели повратити линије које су биле пробијене и одбранити положаје“, рекао је Шаровић.

Милева Чабрило, мајка два борца која су погинула у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, нагласила је да су погинули борци створили Републику Српску.

„Наша дјеца су створила Републику Српску. Замолила бих народ да се не дијели на издајнике и патриоте и да чувају Српску“, поручила је она.

Вијенце су на споменик положили изасланик предсједника Републике Српске, изасланик Народне скупштине Српске, представници БОРС-а, борачких организација источне Херцеговине, организација погинулих бораца и инвалида, организација породица несталих и дјеце погинулих бораца, представници локалне власти и бројне друге организације и појединци.

Извор: РТРС