Vetroelektrane „Grebak“ i rukovodstvo Opštine Nevesinje razgovarali su o zajedničkom projektu- gradnji vjetroparka.Vrijednost investicije je 120 miliona km, a biće instalirano 14 vetrenjača.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić sastao se u Nevesinju sa predstavnicima nemačkog privrednog društva Vetroelektrane „Grebak“ i rukovodstvom te opštine, sa kojima je razgovarao o planovima na izgradnji vetroparka, nakon potpisivanja ugovora o koncesiji.

Ugovor o koncesiji između Vlade RS i VE „Grebak“ potpisan je sredinom aprila, a ministar Đokić najavio je da se intenzivna gradnja može očekivati u drugoj polovini naredne godine, a da će biti završena i priključena na mrežu 2021. godine.

– Izgradnja vetroelektrane, zasad snage 50 megavata, veliki je privredni iskorak i Opštine Nevesinje i Republike Srpske. Biće to prvi takav vetropark u RS – rekao je Đokić.

Investitor iz Nemačke istakao je da se radi o isplativom projektu, i da su zahvaljujući političkoj podršci ušli u realizaciju. Ukupna vrednost investicije je 120 miliona maraka, a biće instalirano 14 vetrenjača.

– Da vetropark nema ekonomsku isplativost naravno da ne bismo bili ovde. Naravno, sve zavisi i od cene struje, koja će kasnije biti na tržištu – istakao je Erih Prajsla.

Ovom prilikom ministar Petar Đokić istakao je i da će uskoro biti potpisan ugovor o koncesiji i za vetrolektranu „Truisina“.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović istakao je da je ova opština kao strateški cilj razvoja odredila energetiku, te da smatra da će vetroelektrane zajedno sa projektom „Gornji horizonti“ doneti dosta dobra toj lokalnoj zajednici i celoj regiji.On je istakao da će, kada vetropark bude završen, Opština svake godine dobijati blizu milion KM od koncesije.

 

 

Izvor: Večernje novosti