Povodom Mitrovdana – krsne slave Boračke organizacije RS, 8. novembra – Dana opštine Nevesinje i u znak sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine u Nevesinju  je sinoć  održana svečana akademija kao dio  dvodnevne manifestacije koju  organizuju  Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Boračka organizacija RS i Opština Nevesinje.

 

 

akademija15-3

U prepunoj opštinskoj sali evocirana su sjećanja na mitrovdanske ofanzive i istakuto junaštvo pripadnika Nevesinjske brigade koji su pokazali kako se brani sloboda.

U ime domaćina prisutne je pozdravio  načelnik opštine Momčilo Šiljegović.

On je rekao da Mitrovdanske bitke nikada neće biti prepuštene zaboravu, naglasivši da je Nevesinjska brigada uz saboraca iz istočne Hercegovine sačuvala narod i teritoriju.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić svim učesnicima Mitrovdanskih svečanosti uputio je iskrene želje povodom velikog praznika. Istakao je ratne zasluge Nevesinjske brigade, ali i čitavog Hercegovačkog korpusa. Naglasio je da briga o porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima  i demobilisanim borcima  mora da bude stalna.

–     Način na koji vodimo brigu danas biće poruka našim mladim naraštajima da sutra budu voljni da se žrtvuju za odbranu srpske teritorije – rekao je Savčić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović istakao je hrabrost boraca Nevesinjske brigade koji su  svjesni svoje slavne istorije ustali da brane slobodu i otadžbinu.

– Njihova žrtva se ne smije zaboraviti i mi se trajno moramo sjećati njihovog doprinosa za generacije koje dolaze – istakao je Savanović

Uspomene na slavne Mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994.godine evocirao je ratni komandant pukovnik  Ranko Prodanović.On je rekao da Nevesinjska brigada može služiti na ponos narodu i državi u čiju je odbranu stala i borcima koji su se borili u njenim redovima.

Tokom Mitrovdanske akademije načelnik opštine Momčilo Šiljegović i predsjednik Opštinskog parlamenta Jovan Vasiljević  uručili su najviša opštinska priznanja za 2015. godinu.Povelja opštine dodijeljena je episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju, eminentnom hirurgu Predragu Pešku, vlasniku koncerna „Svijslajon“ Rodoljubu Draškoviću,istoričaru Bošku Buhi i Udruženju „Šipovci“. Drugo po rangu opštinsko priznanje  Plaketa „Sveti Dimitrije“ uručeno je preduzeću „Azura“ i direktoru „Nevesinjeputeva“ Milanu Popoviću.

Prigodne nagrade uručene su đaku generacije u SŠC „Aleksa Šantić“ Petru Samardžiću i osvajaču zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u kik boksu Dejanu Dragoviću.

Opštinska boračka organizacija je  proglasila najbolje literarni i likovne radove na temu Mitrovdana. Prve nagrade dobile su pjesme Milice Radovanović i Marije Pejičić, te likovni rad Mijata Brenja.

U kulturno -umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a „Nevesinje“, Izvorna grupa „Sveti Dimitrije“, narodni guslar Miroslav Šiljegović, kantautor Goran Duka, glumica Dragana Matrak, pijanistkinja Marija Radović, kvartet harmonikaša Osnovne muzičke škole „Sveti Roman Melod“, hor Osnovne škole „Risto Proroković“, pjesnik Novica Telebak, pjesnikinje Milica Radovanović i Marija Pejičić i Marija Kravić.

Po prvi put nakon više od jednog vijeka  izvedena je himna Srpskog pjevačkog društva „Zastava“ iz Nevesinja na tekst Alekse Šantića „Vrela krvca“.

Književno veče posvećeno Mitrovdanu

 

knj.vece1

U okviru Mitrovdanskih svečanosti sinoć  je u Velikoj sali opštine Nevesinje održano književno veče „Junaci Drugog kosovskog boja“.

Predstavljene su četiri knjige „Komandantne ubice“ autora Slavka Nikića i Momira Lazića,  „Služba“, „Doktor Toman“ i „Nulta krvna grupa“ pukovnika Slavka Nikića. O knjigama su govorili pukovnici Ljubinko Đurković i Stevan Đurović kao i sam autor.

Ovim knjigama objelodanjene su mnoge istine o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji, kao i istinite ispovijesti o stravičnom, do sada nepoznatom načinu mučenja srpskih nevinih zatvorenika od strane šiptarskih terorista. One predstavljaju testament srpskom narodu –  da se istina stradanja na Kosovu nikad ne zaboravi.

U ime Boračke organizacije RS predsjednik Odbora RVI Vojo Gušić zahvalio se braći sa Kosova što su svojim prisustvom uveličali ovu svečanost i odali počast žrtvama Mitrovdanskih ofanziva.

Izvor: Radio Nevesinje