Neformalna grupa ljubitelja pasa u Nevesinju uz pomoć predstavnika UNDP-a izradila je Nacrt plana upravljanja populacijom pasa koji će biti ponuđen opštinskoj upravi na odobravanje.

Cilj je da se smanji broj pasa lutalica na ulici, poveća bezbjednost djece i pronađu načini za humano postupanje prema životinjama.

U izradi Nacrta plana upravljanja populacijom pasa učestvovali su predstavnici UNDP-a, opštine uprave, policije, lovačkog udruženja, obrazovnih ustanova, veterinarskih službi i ljubitelji životinja.

Elzemina Bojičić, koordinator na projektu Integrisanog lokalnog razvoja kao zajedničke inicijative UNDP-a i Vlade Švajcarske, naglašava da plan predviđa više aktivnosti od kojih su najznačajnije sterilizacija uličnih i vlasničkih pasa, informisanje javnosti i rad stručnih lica po mjesnim zajednicama, rad sa djecom o sigurnoj komunikaciji sa psima i uputstva za sve one koji žele da ovaj problem rješavaju na human način.

Кoordinator projekta za opštinu Nevesinje Miljan Buha kaže da su za edukaciju i obuku šire populacije uključili profesionalnog dresera koji će najviše raditi sa djecom, ljubiteljima i vlasnicima pasa. Buha dodaje da neformalna grupa ljubitelja pasa ima ambiciju da preraste u udruženje koje će planskim pristupom rješavati sve probleme koji se tiču populacije pasa.

U okviru projekta Integrisanog lokalnog razvoja kao zajedničke inicijative UNDP-a i Vlade Švajcarske opština Nevesinje će dobiti najmoderniju opremu za identifikaciju, čipovanje, osnovni medicinski tretman i procese sterilizacije i kastracije pasa.

 

 

Izvor: Radio Nevesinje