Италијанка Клаудија Варези која је прије 14 мјесеци покренула производњу у Текстилној фабрици „Јавор“ у стечају у Невесињу купила је предузеће и сада намјерава да прошири производне капацитете и запосли нове раднике. Ово је саопштено данас након састанка министра индустрије, енергетике и рударства РС Петра Ђокића, начелника општине Момчила Шиљеговића и италијанске инвеститорке која већ 25 година испоручује кошуље за европско тржиште.

Након што је  у предузећу „Јавор текстил“ покренут стечајни поступак, почетком јула прошле године Варези је показала интересовање за производњу у Невесињу. Ангажовано је око 80 радника и кренула је производња кошуља које су захваљујући пословном имиџу који Италијанка има на европском тржишту, пронашле пут до купаца.

Задовољна квалитетом производа и залагањем радника Варези је  купила предузеће и сада намјерава да запосли 60 нових радника.

Министар Петар Ђокић  рекао је да га радује успостављање сарадње са италијанским инвеститором који треба да буде модел за оживљавање производње и у другим предузећима у Републици Српској.

– Министарство индустрије, енергетике и рударства РС  је у сарадњи са општином Невесиње одмах подржало овај пројекат и сада имамо прилику да запошљавамо нове раднике – истакао је Ђокић. Он је нагласио да ће Министарство обезбиједити средства за обуку радника, Општина простор, а инвеститор техничку подршку са кадровима које ће ставити на располагање.

Начелник општине Момчило Шиљеговић каже да је инвеститор испоштовао све договоре везане за преузимање фабрике текстила у Невесињу.

– Организована је производња, стари радници су укључени у посао и сада се планира проширење производње – истакао је Шиљеговић додајући да ће локална заједница према захтјевима инвеститора адаптирати један објекат у којем ће се изводити обука за потенцијалне раднике.

У фаврици „Јавор текстил“ мјесечно се произведе 10.000 мушких кошуља које за сада проналазе пут до европског тржишта. Инвеститори очекују да ће у наредне три до четири године удвостручити продуктивност.

 

Извор: Радио Невесиње