U okviru projekta „Indeks inkluzivnosti“ predstavnici Misije OSCE–a juče su u Nevesinju održali sastanak sa predstavnicima opštine, javnih  ustanova i udruženja  na kojem je razgovarano o  poboljšanju kvaliteta obrazovanja i uključivanju djece u obrazovni sistem bez obzira na njihove specifičnosti.

 

 

Predstavnica OSCE–a Aida Marić istakla je da je Indeks inkluzivnosti metodologija koja se koristi u školama kako bi se kreirali razvojni planovi i kako bi se kroz uključivanje roditelja, učenika, nastavnog osoblja i lokalne zajednice došlo do zajedničih rješenja kada je u pitanju poboljšanje kvaliteta obrazovanja.

Danas smo razgovarali o tome kako uključiti lokalnu zajednicu u pravilnu realizaciju Indeksa inkluzivnosti i  kako poboljšati saradnju  između relevantnih ustanova – istakla je Marićeva.

Ona je pojasnila da je Indeks inkluzivnosti formalizacija saradnje koja već postoji između vrtića, škola i udruženja sa opštinom i drugim ustanovama,.

Na sastanku je dogovoreno da načelnik oformi opštinsku radnu grupu za primjenu Indeksa inkluzivnosti koju će činiti predstavnici lokalne uprave, obrazovnih ustanova, Policijske stanice, udruženja građana, Centra za socijalni rad, Radio Nevesinja i svih drugih aktera koji su uključeni u proces obrazovanja na području opštine Nevesinje.

Načelnik Momčilo Šiljegović podsjetio je da je Opština Nevesinje 2011. godine napravila strateški dokument inkluzivnog obrazovanja za period od pet godina , naglašavajući da je zadovoljan  njegovom implementacijom.

To je najvidljivije u osnovnoj školi gdje su adaptirane  učionice, riješen problem mokrih čvorova, renovirana  fiskulturna sala i uvedeno  centralno grijanje i tako značajno poboljšani uslovi rada u ovoj obrazovnoj ustanovi – rekao je Šiljegović.

Prema njegovim riječima ovim je završen  petogodišnji proces inkluzivnosti u opštini Nevesinje, a sad će se  tražiti nove ideje za poboljšanje kvaliteta obrazovanja i unapređenje saradnje između škola i lokalne zajednice.

Izvor: Radio Nevesinje