Hram svetog Vukašina u Pridvorcima kod Nevesinja juče je proslavio krsnu slavu. Svetu liturgiju, u prisustvu velikog broja vjernika, služio je sveštenik Mladen Čalija. Nakon bogosluženja i svečane litije prelomljen je slavski kolač sa domaćinima slave Milivojem i Neđom Mrkovićem. Potom su uslijedile zdravice domaćina i gostiju.

Sveštenik Čalija okupljenim vjernicima poželio je da se u njihova srca i živote useli Hristos, na način na koji se uselio u velike Božije ugodnike.

– Daj Bože da molitveno zastupništvo svetog mučenika Vukašina i svete Fotine Samarjanke i svih onih koje danas proslavljamo bude sa nama u sve dane našeg života – rekao je Čalija.

Ilija Mišeljić koji već 27 godina živi u Danskoj kaže da mu je zavičaju u srcu i da koristi svako priliku da dođe u svoje rodne Кovačiće za koje ga vežu najljepše uspomene.

– U prirodi čovjeka je da se vraća svojoj rodnoj grudi i svome narodu, i to je teško objasniti. Znam da me moje rodno selo zove sve češće, i ja se odazivam kad god sam u prilici, jer ono osvježava moju dušu i čini me srećnim i zadovoljnim – sa sjetom dodaje Mišeljić.

Da ljubav prema zavičaju ne poznaje granice pokazao je i Neđo Mrković koji je došao iz daleke Кanade da prisustvuje ovom saborovanju.

– Srećan sam što sam danas sa svojim bratom domaćin ove slave i radujem se što imam priliku da se vidim i porazgovaram sa svojom rodbinom, prijateljima i komšijama – naglasio je Mrković.
U svom prepoznatljivom stilu Ljuban Duka na lijep i uzvišen način poželio je svima srećnu slavu, dobro zdravlje i napredak, uz poruku da čuvamo naše običaje i tradiciju.

Saborovanje je nastavljeno uz trpezu ljubavi, pjesmu i prijateljske razgovore. Naredne godine domaćini slave biće Miloš i Novica Radić.

Izvor: Radio Nevesinje