Novu bolnicu u Nevesinju sutra će posjetiti eminentni ljekari iz Beograda, predvođeni poznatim hirurgom Predragom Peškom, da bi konkretizovali spisak opreme koja nedostaje kako bi sa radom počela jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj i regionu, rekao je Srni direktor bolnice Velibor Milivojević.
Milivojević je dodao da će, nakon ovih dogovora, biti pripremljena tenderska dokumentacija za nabavku savremene opreme, te napomenuo da nedostaje kompletna nemedicinska oprema i dio medinske.

„Riječ je o posjeti najstručnijih ljekara koji će raditi u našoj zdravstvenoj ustanovi i sa kojima ćemo konkretno dogovoriti prioritete u radu“, rekao je Milivojević, koji je i predsjednik Upravnog odbora dobrotvornog fonda „Mihajlo Labalo“ Nevesinje.

Prema njegovim riječima, radovi na unutrašnjosti bolnice biće završeni za petnaestak dana, nakon čega će objekat biti spreman za postavljanje opreme, a biće završeno i uređenje okoline.

„Voda i struja su pušteni, a grijanje se privodi kraju“, kaže Milivojević i dodaje će tokom ljeta bolnica biti u funkciji.

Prilikom ranijih obilazaka bolnice, doktor Peško je izjavio da će ova zdravstvena ustanova zahvaljujući najsavremenijoj opremi i najboljem medicinskom kadru, moći da odgovori najkomplikovanijim zahtjevima pacijenata.

Bolnica u Nevesinju, na oko 3.600 metara kvadratnih, biće specijalizovana za hirurgiju i dijagnostiku, a raspolagaće sa oko 50 kreveta.

Sredstva za ovaj projekat obezbijedila je fondacija „Mihajlo Labalo“, ali je poslije smrti Labala 2007. godine bio doveden u pitanje završetak objekta, jer su nedostajala znatna sredstva.

Projekat je nastavljen zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i entuzijazmu i angažovanju doktora Peška.

Odlukom Vlade Republike Srpske, „Elektroprivreda Srpske“ obezbijedila je 500.000 KM za građevinske i unutrašnje radove u bolnici, dok će, kako je ranije najavljeno, novac za opremu obezbijediti Fond zdravstvenog osiguranja i druge republičke institucije.

Izvor: Srna, Foto: google.com