Hram uspenja presvete Bogorodice u Biogradu obilježio je juče krsnu slavu. Na ovom istorijskom mjestu  održan je i veliki narodni sabor koji je pored mještana okupio i njihove prijatelje i goste iz čitave Hercegovine. Svetkovina tradicije i viteštva u Biogradu održana po 141. put na dan velikog hrišćanskog praznika.

 

Svetu liturgiju u Hramu uspenja presvete Bogorodice služili su prote Milenko Spremo i Aleksa Zubac i nadležni paroh Nemanja Luketa, a nakon toga ispred crkve obavljen je obred lomljenja slavskog kolača. Prigodnu besjedu održao je sveštenik Milenko Spremo. On je podsjetio da se ove godine navršilo tačno 150 godina od osvećenja crkve u Biogradu.

 

– Ovaj značajan jubilej dočekujemo okupljeni oko svetog hrama odlučni da još dugo saborujemo na ovom istorijskom mjestu – poručio je Spremo.Čestitke parohijanima uputili su i domaćin slave  Vojo Kuljić i načelnik opštine Momčilo Šiljegović.

Nakon slavskog obreda i poruka duhovnih otaca, domaćina i gostiju slavske svečanosti nastavljene su uz pjesmu i prijateljske razgovore.Tokom saborovanja ličnim prilozima ljudi dobre volje prikupljeno je preko 6.000 KM i ta sredstva će biti iskorištena za nastavak uređenja porte hrama.Sveštenik Nemanja Luketa zahvalio se svim donatorima naglašavajući da je i ove godine postojala jaka želja da se pomogne uređenje svetog hrama.

U muzičkom dijelu programa nastupio je  bend „Boro i Sale“. Sportski dio svetkovine tradicije i viteštva protekao je u sokolskim nadmetanjima. U skoku udalj i skoku uvis trijumfovao je Radovan Spremo, dok je u bacanju kamena s ramena najbolji hitac imao Boško Kovačević.

U potezanju klipa neprikosnoven je bio Dragan Zubac, a u potezanju konopa pobijedila je petočlana ekipa Srpskog Sokola.

Pobjednik turnira u malom fudbalu je ekipa „ Gornji hoizonti“ Biograd koja je u finalu savladala Zovi Do rezultatom 2:1.

Izvor: Radio Nevesinje