Храм успења пресвете Богородице у Биограду обиљежио је јуче крсну славу. На овом историјском мјесту  одржан је и велики народни сабор који је поред мјештана окупио и њихове пријатеље и госте из читаве Херцеговине. Светковина традиције и витештва у Биограду одржана по 141. пут на дан великог хришћанског празника.

 

Свету литургију у Храму успења пресвете Богородице служили су проте Миленко Спремо и Алекса Зубац и надлежни парох Немања Лукета, а након тога испред цркве обављен је обред ломљења славског колача. Пригодну бесједу одржао је свештеник Миленко Спремо. Он је подсјетио да се ове године навршило тачно 150 година од освећења цркве у Биограду.

 

– Овај значајан јубилеј дочекујемо окупљени око светог храма одлучни да још дуго саборујемо на овом историјском мјесту – поручио је Спремо.Честитке парохијанима упутили су и домаћин славе  Војо Куљић и начелник општине Момчило Шиљеговић.

Након славског обреда и порука духовних отаца, домаћина и гостију славске свечаности настављене су уз пјесму и пријатељске разговоре.Током саборовања личним прилозима људи добре воље прикупљено је преко 6.000 КМ и та средства ће бити искориштена за наставак уређења порте храма.Свештеник Немања Лукета захвалио се свим донаторима наглашавајући да је и ове године постојала јака жеља да се помогне уређење светог храма.

У музичком дијелу програма наступио је  бенд „Боро и Сале“. Спортски дио светковине традиције и витештва протекао је у соколским надметањима. У скоку удаљ и скоку увис тријумфовао је Радован Спремо, док је у бацању камена с рамена најбољи хитац имао Бошко Ковачевић.

У потезању клипа неприкосновен је био Драган Зубац, а у потезању конопа побиједила је петочлана екипа Српског Сокола.

Побједник турнира у малом фудбалу је екипа „ Горњи хоизонти“ Биоград која је у финалу савладала Зови До резултатом 2:1.

Извор: Радио Невесиње