Грађане БиХ неугодно је изненадио снијег који је почео падати након јучерашњег сунчаног дана. Иако је прољеће већ увелико настало, није ријетка појава да сњежне падавине у априлу „помрсе рачуне“ пољопривредницима и биљкама.

Посљедњих 10 година Федерални хидрометеоролошки завод биљежи екстреме када је ријеч о температурама и падавинама. Док се прије 30-ак година знало за свако годишње доба, сад то више није случај.
Иако се највише памти снијег у мају 2012. године, када је шокирао све, права ријеткост је снијег у јуну који је у Сарајеву и околини пао 2005. године. Падавине нису биле обилне, али температуре су биле довољно ниске да су грађани своје клима уређаје подешавали на загријавање.

Ипак, старије генерације памте 31. аугуст 1978. године када су се сви шокирали јер је снијег стигао много раније од предвиђеног.

У селу Бошковићи код Зворника у аугусту 2011. године је на једном имању, упоредо са родом, пробехарала јабука. Све то натјера људе да се запитају шта се дешава с временом.

Оно што посебно забрињава јесте пораст просјечне температуре у БиХ на нивоу године. Он је у посљедњих 15 година изузетно изражен и износи до два степена Целзија, што је премашило и глобална очекивања.

Није ријеткост и да усред зиме имамо „прољеће“, односно температуре које су више од просјека, па тако у Бањaлуци и Сарајеву температуре су се кретале до 16 степени.

У посљедњих 15 година, у девет година су максималне температуре у јануару биле веће од 13 степени. Преокрет је направљен 2000. године од када су се годишња доба почела редовно „поигравати“.

 

Извор: klix.ba

Facebook komentari

komentar