Završeno je snimanje istorijsko-dramsko igrane serije „Nemanjići – Rađanje kraljevine“, najvećeg projekta RTS-a koji se tematski bavi srednjim vijekom. Sve je počelo 2015. godine objavljivanjem anonimnog konkursa RTS-a za dramsko-igranu TV seriju o dinastiji Nemanjića.

Odabran je scenario Snovi, ispostavilo se, Gordana Mihića. Uslijedile su opsežne pripreme. Prva klapa pala je 15. marta ove godine nadomak manastira Studenica, a poslednja 10. avgusta u Dobanovcima.

Putevima Nemanjića brojna glumačka i tehnička ekipa zaustavljala se na 230 autentičnih lokacija, među kojima je bilo i Trebinje sa okolinom.

Glumac Mladen Nelević, koji u seriji Nemanjići – Rađanje kraljevine tumači lik Stefana Nemanje, kaže da je bilo lako raditi sa dobro organizovanom ekipom i sa dobrim scenarijom.

„Trudio sam se da od Stefana Nemanje napravim običnog čoveka koji ima svoje probleme porodične, državne. I sam scenario i jezik nude jednostavnost, nismo bili zatrpani nekom važnošću te teme i da nosimo pored naših zadataka glumačkih to breme važnosti i značajnosti nego smo se trudili da napravimo obične ljude sa emocijama, problemima“, objasnio je Nelević.

Gozba, scena sa snimanja serije „Nemanjići – Rađanje kraljevine“

Gozba, scena sa snimanja serije

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umjetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić otkriva šta sve donosi priča o srpskoj srednjovjekovnoj državi: „Političku dimenziju, ličnu dramu, bratoubilački rat, romansu, legendu – sve ono zbog čega će različite generacije televizijske publike pratiti ovu seriju. Naša namera je da nastavimo da tragamo kroz srpski Srednji vek i verujemo da će uz dobar prijem publike i uz način na koji ćemo mi to pripremiti u narednim godinama biti isto ovako velikih i važnih prilika.“

Kako se stvarala srpska država i crkva publika će videti kroz 12 epizoda. Premijerno emitovanje prve planirano je krajem godine.

 

HP / RTS