Samo jedan dan u sedmici sam slobodan, a zarađujem svega 450 maraka i prijatno se iznenadim kada i to dobijem na vrijeme. O toplom obroku i plaćenom prevozu mogu samo da sanjam. Zbog toga je za mene 1. maj sasvim običan dan. Nemam šta da slavim.

Ovo nam je ispričao radnik u jednoj banjalučkoj sportskoj kladionici, a tako, prema riječima sindikalaca, razmišlja većina zaposlenih u BiH.

„Svi smo svjesni da je položaj radnika jako težak, počev od toga da su plate, i tamo gdje su redovne, jako niske, te da u mnogim slučajevima radnicima nisu uplaćeni porezi i doprinosi. Kada je riječ o sektoru građevinarstva, radnici se često razbole, a nemaju pravo na zdravstveno osiguranje“, ocjenjuje Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

Upozorava pri tom da su ljudi zaduženi, što je samo jedan od pokazatelja sumorne svakodnevice.

„Nažalost, povodom 1. maja, moram reći da ništa ne ukazuje na to da će se stanje popraviti u skorije vrijeme“, naglašava Vrabičićeva.

Da je većina radnika u BiH nezadovoljna, smatra i Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, te ukazuje i na težak status građana na birou, a koji su, kako kaže, potpuno uskraćeni i za ustavnu obavezu države – da im osigura pravo na rad.

„Kad govorimo o onima koji imaju radno mjesto, tu dolazimo do opšte konstatacije da su vrlo rijetki radnici koji na svom radnom mjestu osiguravaju minimum egzistencije“, ocjenjuje Bahto.

Plate su, ističe Bahto, veoma male, i mnogi su radnici u minusu kada je riječ o bankovnim računima.

„Generalno, stanje radnika u BiH je jako loše. Kad je riječ o budućnosti, ja bih se složio da bi možda bilo prihvatljivo da ostane ovako kako jeste. Čini se da će vrijeme ispred nas donijeti još gore nego što je danas. Najveći broj radnika danas nije zadovoljan“, ocjenjuje Bahto.

I Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, žali se da većina radnika nema razloga za slavlje.

„Veliki problem je i u tome što će, bez obzira na zakon i odluke republičkih i opštinskih organa da je 1. maj neradni dan, ipak jedan dio radnika iz ovog sektora ovog dana da radi. Mi smo energično protiv toga“, naglasio je on.
Pozvao je Komunalnu policiju i inspekciju da tokom Međunarodnog praznika rada izvrše kontrole, te da sankcionišu one koji taj dan rade.

„Prvi maj je praznik svima i svi tada treba da odmore. Inače, kada podvučemo, radnici nemaju razloga za slavlje. Svi tražimo stvaranje boljih uslova za život“, ističe Savanović.

Priznaju i privrednici da radnicima nije lako, ali, tvrde, najveći razlog leži u poslovnom ambijentu u državi.

„Sama poslovna klima u BiH je vrlo loša kada je u pitanju bavljenje biznisom. Zato imamo sve manje investiranja, stranih investitora. Usljed toga, između ostalog, imate dobar dio radnika koji se vode na čekanju u preduzećima. Možemo reći da je radnička klasa u BiH, pa i Brčko distriktu, u vrlo nezavidnom položaju“, ocjenjuje Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta.

Izvor: Nezavisne novine, Foto: google.com