Мост Плака је камени једнолучни мост из 19. века који је саграђен изнад реке Арахтос у Грчкој, на границама области Арта и Јанина. Одолевао је турским ударима и нацистичком бомбардовању током Другог светског рата, али је поклекао прошле године пред налетом набујале реке над којом је био савијен.

Дужина лука некада највећег једнолучног каменог моста на Балкану била је 40,2 метра, док је његова импозантна висина на највишој тачки износила невероватних 21 метар! Као трећи највећи овог типа мост у Европи, Плака је сматран једним од најтеже пројектованих једнолучних мостова свих времена.

plaka
Мост Плака је изграђен по наредби отоманског султана Абдулазиза. Након два неуспела покушаја (1860. и 1863. године), мост је коначно завршен 1866. године под надзором чувеног локалног градитеља Константиноса Бекаса. Трошкове изградње у висини од 180 хиљада куруша (тадашња турска валута) покрила је локална заједница и оновремени богати грчки трговац Јоанис Лулис.

plaka-bridge-32
Између 1880. и 1912. године, овај мост је означавао границу између Краљевине Грчке и Отоманског царства. Мост је стајао непомично читавих 148 година, преживевши тако немачко бомбардовање током Другог светског рата. Нацисти су ударили на његову висину, бомбардујући му средиште, али је прошао са незнатним оштећењем које је локално становништво брзо санирало обичним бетоном.

Овај историјски мост, који је био један од најупечатљивијих примера грчког народног градитељства, срушио се првог фебруара 2015. године услед поплаве узроковане обилним падавинама. Плака, као један од најважнијих знаменитости у региону, није поднео ову водену стихију и његов високи прелепи лук нестао је пред набујалом реком Арахтос над којом се надвијао безмало век и по.

plaka-bridge-22
Поплава је отргла основе лука, а он сам нестао је у реци. Убрзо је било најављено да ће мост бити обновљен, али његова рестаурација ни до данас није започета.

Некада импозантни мост Плака у Грчкој више не постоји, али остају фотографије као успомене и прича о његовој грациозности и одважности против ратног непријатеља. Нажалост, у борби са природом и њеним ћудима није имао шансе да опстане.

 

Извор: bastabalkana.com