Постављањем пет пробних сигурносних камера на главним градским улицама и раскрсницама, од прије два мјесеца Требиње је прва општина у овом дијелу РС која је под видео надзором.
hp-media-group-logoКамере може контролисати само Цивилна заштита, па се полиција, у случају потребе, за снимак мора обратити овој градској служби. У полицији сматрају да ствари треба да се мијењају, пошто снимци у појединим ситуацијама морају одмах бити доступни.

– На првом састанку са новим градоначелником Требиња тражићу да и полиција буде корисник видео надзора. Дежурни полицајац тако може да контролише дијелове града који су под видео надзором свих 24 сата. Полицајац чим нешто примјети може да интервенише – каже начелник требињског Центра јавне безбедности Жарко Лакета.

Он објашњава да сада полиција, у складу са прописима и наредбом Окружног тужилаштва, од Цивилне заштите мора да тражи изузимање одређених видео снимака.

У требињској Цивилној заштити кажу да, од када су камере на улицама, није било захтјева полиције за снимцима, те да су спремни да дају снимке камера на законом прописан начин.

Бивши градоначелник Требиња Славко Вучуревић крајем септембра је најавио да ће, након пет пробних, за неколико мјесеци бити постављено још 35 камера којима ће бити покривене саобраћајнице и значајни објекти у граду. У Цивилиној заштити нису могли потврдити да ли ће и када овај посао бити завршен.

Нови градоначелник Требиња Лука Петровић сумња у регуларност постављања камера.

– Није регуларно, јер нису спроведене све процедуре набавке, уговора о извођењу радова, пуштања у рад система, као и лиценцираних особа за одржавање. Урадићемо анализу да ли је могуће такав систем ставити у употребу – наводи Петровић.

Он је нагласио да ће, ако камере буду остале у Требињу, њима обавезно морати располагати требињски Центар јавне безбедности.

Камере на прилазима граду

Првих пет сигурносних камера постављено је на прилазима граду из Билеће, Никшића, Мостара и Дубровника, као и на раскрсници у центру града и на локацији старе аутобуске станице. Требиње мјесечно плаћа 5.000 КМ предузећу „СД системи“ из Бањалуке за кориштење камера.

 

Извор: Блиц