Trebinjsko Građevinsko preduzeće „Neimarstvo“, srazmjerno broju radnika, drži neslavni dužnički rekord među svim hercegovačkim firmama u stečaju, jer su mu dugovanja premašila 40 miliona maraka, a vrijednost imovine je procijenjena na svega četiri miliona.

Ovo je potvrdio i stečajni upravnik „Neimarstva“ Radomir Jokić, koji kaže da je, od otvaranja stečaja prije gotovo dvije godine, održano pet sjednica Odbora povjerilaca i da je do sada namiren samo razlučni povjerilac „Kors“ d.o.o Laktaši s oko pola miliona maraka unovčenjem akcija firme u preduzeću „Herc gradnja“.

Optužujući Upravu „Neimarstva“ zbog dugogodišnjeg izbjegavanja da otvori stečajni postupak, ali i zbog, kako kaže, niza nedopustivih ustupaka mnogim povjeriocima, Jokić tvrdi da je firmi najviše naudio „Plants Global“ iz Zvornika, preduzeće koje je nastavilo investitorski projekat stambene zgrade u centru grada koju je započelo „Neimarstvo“.

Slavko Zekić, predstavnik „Plants Globala“ je, međutim, ogorčen na ovakve tvrdnje, jer je, kako je svima poznato, stambeni kompleks ostavljen nedovršen i tako stajao pet godina, a da ga niko nije htio.

„Mi smo od ovog projekta ostali na pozitivnoj nuli, ali smo usrećili preko stotinu prevarenih porodica koje su ‘Neimarstvu’ unaprijed uplatile stanove, zbog čega iz Trebinja odlazimo ponosni“, objašnjava Zekić, negodujući što je i ovaj stečajni upravnik želio obezvrijediti imovinu stečajnog dužnika i kasnije je novokomponovanim gazdama prodati u bescijenje.

Izvor: Nezavisne novine