Da treća životna dob zna da bude itekako interesantna i ispunjena, dokaz je i likovni pedagog Nedeljko Ivelja Bato, stanar trebinjskog Doma penzionera. Ivelja je u došao poslije smrti svoje voljene supruge Duške, koja je također bila prosvjetni radnik. 

 

 

Pala odluka

– Bio sam prvo kod djece u Kanadi, ali budući da sam ja već star i često bolestan, a tamo nemam osiguranje, pa je liječenje skupo odlučio sam da se, ipak, vratim u Hercegovinu – priča Ivelja.

Dodaje da, iako ima stan u Bileći, nije mogao živjeti sam pa je odluka pala na jednu ovakvu ustanovu.

– Dom penzionera u Trebinju sam sasvim drugačije zamišljao. Mislio sam da ću naći neku oronulu zgradu. Međutim, ono što me dočekalo prevazišlo je sva moja očekivanja. Mislio sam šta ću ja tamo u Domu, kuda ću ja svoje slobodno vrijeme da utrošim… Kada sam prvi put sjeo s direktoricom Darom Cvijetić, jednom predivnom ženom, ona kao da mi je pročitala misli. Shvatila je šta mene muči. Rekla mi je „Dođi, Bato, imat ćeš sve i imat ćeš i atelje da radiš“. I tako sam se ja obreo ovdje – objašnjava Ivelja.

Dodaje da se već navikao na život u Domu i da je ovdje pronašao svoj mir.
Iako je naslikao na hiljade slika, koje se nalaze na svim kontinentima, Bato još ne odustaje, a pun je i planova kako da obogati život penzionera u ovoj ustanovi.

– U dogovoru s direktoricom planiram otvoriti stalnu likovnu koloniju, gdje će dolaziti ljudi s čitavog prostora bivše Jugoslavije, a i šire. Ovdje postoje idealni uslovi za smještaj i rad, pogotovo će postojati poslije renoviranja, koje bi uskoro trebalo da počne – pojašnjava Bato.

Bato kaže da ima u planu otvoriti i školu slikanja u Domu, za stanare, ali i za sve zainteresirane građane.

Ima iskustva 

– Imam i iskustva u pedagoškom radu s djecom, pa i s odraslima. Imam nekoliko đaka koje sam ja pripremao za upis na akademiju, a sada su već i završili. Mislim da bi to moglo biti odlično, a onda opet ima ovdje i stanara koji se interesuju, dođu pa posmatraju kako ja to radim – dodaje Ivelja.

Tehnika plitkog reljefa 

Ivelja je tokom života istraživao i došao do jedne veoma zanimljive tehnike, takozvanog plitkog reljefa koja se radi posebnom masom, ljepilom i cinkovim prahom.

ivelja 1

– Te slike mogu i da se osjete, opipaju. Tako da tu imate i likovno izražavanje i oblikovanje. Dva su detalja za ovu tehniku jako zahvalna, Stari most i Ostrog. Kada sam nekoliko svojih slika rađenih ovom tehnikom ponudio poznatoj galeriji u Kanadi, vlasnik je odmah slike otkupio – kaže Ivelja.

Izvor: avaz.ba