Poslije izborenog opstanka u prvoj holandskoj fudbalskoj ligi trebinjac Nebojša Gudelj, dugogodišnji član beogradskog Partizana sa početka devedesetih, ostao je na klupi NAC Brede kao prvi trener. Posao trenera je preuzeo kao prelazno rješenje krajem prošle godine, poslije uspješnog rada sa mlađim selekcijama kluba. Sajt „transfermarkt.co.uk“ piše da je ugovorom za Bredu vezan do sredine 2015. godine. Prenosimo tekst Večernjih novosti o sportskoj porodici Gudelj, sa napomenom da je u međuvremenu sin Nemanja potpisao rekordan ugovor u istoriji Brede, prešavši u redove AZ Alkmara.

Tekst: Večernje Novosti, N.Iljukić, decembar 2012.

Holandska Breda može da se podiči sa nekoliko raritetnih podataka u svojoj stogodišnjoj istoriji.

Klub koji je osnovan pre tačno jednog veka hvali se podrškom najboljih navijača u Holandiji. Možda će to reći mnogi, od Ajaksa, preko PSV, pa nadalje, ali jedan detalj niko ne može osporiti žuto-crnima. Prvi put u istoriji jednog holandskog kluba na klupi je otac, a na terenu sin.

– Borimo se grčevito za opstanak u Prvoj ligi. Otišao nam je trener pre mesec i po dana, pa je klub odlučio da privremeno sednem na klupu. To je ponuda koja se ne odbija – kaže Nebojša Gudelj, nekadašnji prvotimac Partizana, Logronjesa, Leganjesa, Brede i roterdamske Sparte.

Ipak, ovo je priča o sportskoj porodici Gudelj. Pitaju se u njoj, prirodno, najviše Nebojša i supruga Olivera. Oni žive za Nemanju (21), Dragišu (15) i Vanju (10) koji su biseri velike sportske porodice. Nemanja je već u prvom timu Brede, Dragiša u omladincima, a Vanja je najveća nada holandskog tenisa.

– Dan počinjemo zajedno, rastanemo se na nekoliko sati i završavamo ga zajedno na večeri kod kuće. Supruga Olivera je zadužena za dobru atmosferu, veliku majčinsku ljubav kojom umije decu svako jutro i onda, svako na svoju stranu… Vanja nekako ispade još i najaktivnija, jer je pored tenisa i na plesu – glasom punim sreće priča Nebojša Gudelj za “Novosti”.

Gudelj je godinama radio kao skaut Brede. Poznaje izuzetno prilike u holandskom i evropskom fudbalu, a istinu da iver ne pada daleko od klade i bukvalno je dokazao Nemanja, koji je trenutno mladi reprezentativac Srbije.

– Nemanja je još kao klinac pokazao interesovanje za fudbal koje je kasnije preraslo u ozbiljan profesionalizam. Drugi kažu, ja mogu samo da potvrdim, da je otišao i stepenik više od onog već čuvenog “veliki talenat”. Ipak, moraće još dosta da radi, da prestigne tatu – uz osmeh dodaje Gudelj.

Dragiša je takođe u Bredi, Vanja u tenisu. Kako se izboriti sa ambicijama i šampionskim željama.

– Deca su dobro vaspitana i to nam je najvažnije. Ni ja nisam bez ambicija. Završavam ispite za profi trenersku licencu. Divim se svojoj ženi kako nas sve podnosi. A čini to na majstorski način – u svom stilu završava Gudelj uz pozdrav i novogodišnju porodičnu fotografiju.

NjUKASL SNIMAO NEMANjU


Ambicije Nebojše i Nemanje Gudelja za sada su vezane za opstanak Brede u prvoj holandskoj ligi. Skauti pojednih evropskih klubova već spremaju letnje ponude za srpskog internacionalca.

– Iz Njukasla su doputovali skauti da snimaju Nemanju. Prethodno su “za zdravlje” pitali i Fiorentina i nekoliko španskih klubova. Drago mi je da su za njega već zainteresovani timovi iz ozbiljnijih evropskih liga – kaže Gudelj.

TREBINjE U SRCU

Rođeni Trebinjac, Nebojša Gudelj ne može bez priča o zavičaju. I o Beogradu i Partizanu u kojem je napravio fudbalsko ime i prezime.
– Rodbina i prijatelji u Trebinju su mi jedan od izvora energije. Partizan pratim redovno i drago mi je da je klub dominantan toliko godina u Srbiji – kaže Gudelj.