Mnogi odrasli ljudi ne slave svoj rođendan i to smatraju “običnim” danom, ali dječje je ipak važno proslaviti – a evo i zašto.

Svjedoci smo da je sve popularnije pravljenje neverovatno velikih dečjih rođendana po restoranima, a s druge strane ima i onih koji uopšte ne slave dječje rođendane. Dr Džeklin Vuli kaže da je važno obilježiti rođendan djeteta, iako to ne mora da bude nikakva velika i pompezna žurka…

Dr Vuli je sprovela malu studiju, u kojoj je ispitala mališane starosti između tri i pet godina i ispostavilo se da ovako mala djeca tek ukoliko proslave rođendan shvataju da su godinu dana starija. Objašnjeno na primjeru – dvogodišnjak koji nije proslavio rođendan misliće da i dalje ima dvije godine, tek kada proslavi rođendan ima tri godine.

Ali, rođendan je i više od matematike za djecu. S obzirom na to da klinci ne primjećuju nikakvu fizičku razliku kada “prelaze” iz druge u treću godinu, treće u četvrtu, oni zapravo rođendan povezuju sa rastom.

Dr Vuli objašnjava da je cilj proslave jednog četvorogodišnjaka da napuni pet godina, i zato je ta proslava za njih tako važna.

A osim toga, dokazano je i da proslava rođendana ima još neke efekte na djecu.

Podiže im samopouzdanje

Dijete se osjeća važno i voljeno kada se u porodici proslavlja njegov rođendan, shvata da je ono važno članovima svoje porodice.

Jača porodičnu vezu

Uvijek je dobro imati nekakvu porodičnu tradiciju. Nema veze kolika je proslava, ono što je važno je osjećaj da članovi porodice zajedno slave nešto posebno.

Jača društvene veze

To što će dijete na proslavi svog rođendana imati nekoliko drugara, babe, dede i porodicu, pomaže mu da ima bolje socijalne vještine, da nauči da bude pravi prijatelj i da se prema drugima odnosi sa ljubaznošću.

Pomaže im da bolje shvate vrijeme

Djeca nisu svesna kako rastu, već to mogu da shvate samo kroz druge. Zato su rođendani važni jer im pomažu da shvate da odrastaju.

Stvara uspomene

Za djecu je značajno da se njihov rođendan proslavlja u porodici i to će za njih ostati lepa uspomena iz djetinjstva. Ima li išta vrijednije od toga?

 

 

Izvor: Montenegroclick