Naš sopstveni biološki ritam mogao bi da bude odgovorniji za višak kilograma nego što smo mislili.

Istraživanje „Brigham and Women“ bolnice u Bostonu pokazalo da je da vrijeme uzimanja obroka utiče na našu težinu u zavisnosti od toga kada ustajemo i liježemo, a ne od doba dana.

Naučnici su analizirali podatke 110 odraslih ljudi starosti između 18 i 22 godina kako bi zabilježili cirkadijalno ponašanje ispitanika u okviru sprovođenja njihovih dnevnih rutina.

Ispitanici su svaki dan putem specijalne aplikacije bilježili svoje rutine, a sastav njihovog organizma (količina tečnosti, masnoće itd.) i vrijeme oslobađanja melatonina (koji inicira san) utvrđivani su laboratorijskim putem.

Reuzultati su pokazali da je nakon večere najvažnije sačekati nekoliko sati prije odlaska u krevet kako bi organizam imao dovoljno vremena da svari obrok.

Učesnici sa najvećim procentom tjelesne težine konzumirali su najveći broj kalorija kratko pred spavanje, kada je nivo melatonina u njihovoj krvi bio visok.

S druge strane, ispitanici sa najmanjim procentom tjelesne masti odlazili su u krevet nekoliko sati nakon pojedenog obroka.

Cirkadijalni ritam koji utiče na naš organizam razlikuje se od osobe do osobe, što zbog rada u smjenama, što zbog prirodne preferencije ka ranom ustajanju ili kasnom oslasku u krevet.

– Ova istraživanja ukazuju na to da je vrijeme konzumiranja kalorija u odsnosu na naš biološki ritam važnije od doba dana kada konzumiramo obroke – rekao je vodeći autor studije Endru Mekhil.

Izvor: RTRS