‘Многи људи погрешно мисле да је симпатичност нешто што увијек долази само по себи. Али, гријеше! Тај квалитет се и те како може увјежбати’, каже Тревис Бредбери, аутор бестселера ‘Емоционална интелигенција’.

„Током својих предавања често питам публику да ми наброје особине због којих би неку особу сматрали симпатичном. У том набрајању редовно заобиђу особине попут интелигенције, екстровертности или талента, и фокусирају се на особине које се заправо могу увјежбати: приступачност, скромност и позитиван став“, објашњава Бредбери.

За разлику од ИQ-а (квоцијента интелигенције) који је у приличној мјери генетски одређен, ЕQ (емоционална интелигенција) је нешто што сами развијамо и можемо да мијењамо.

Ево које особине красе најсимпатичније људе:

 1. Не претварају се

Кључно је бити искрен – људи воле особе које се не претварају јер знају да могу да им вјерују. Тешко је вјеровати некоме кога не познајете и за кога не знате како се осјећа.

 1. Постављају промишљена питања

Највећа грешка коју људи раде кад слушају некога јесте да се превише усредсреде на оно што ће сами сљедеће рећи, па не слушају пажљиво шта им саговорник говори. Људи воле да их други слушају кад говоре, па током слушања поставите неколико промишљених питања како бисте саговорнику дали на знање да га заиста пратите и да вас занима то што вам говори.

 1. Не осуђују

Ако желите да вас људи воле, морате да будете отвореног ума. Нико не жели да има посла с људима који одраније имају формирано мишљење о свему и не желе да слушају. Отворен ум неопходан је предуслов је за прихватање нових идеја, а прије него што обликујете сопствено мишљење, покушајте ствари да сагледате из туђе перспективе.

 1. Не захтијевају пажњу

Људи избјегавају појединце који очајнички траже пажњу. Да би вас људи вољели, не морате да будете екстровертни и гласни. Довољно је бити пријатељски настројен, поуздан и пажљив. Али, када будете у средишту пажње због неких важних постигнућа, сјетите се и спомените све оне људе који су вам помогли да успијете. Тако ћете показати да сте увиђавни и скромни, односно да имате двије особине које се најчешће везују за симпатичност.

 1. Досљедни су

Ријетко која ствар толико иритира људе као недосљедност. Кад вам људи приступе, желе да знају какву реакцију могу да очекују. Досљедност укључује и поузданост тако да чак и ваше евентуално лоше расположење не утиче на то како се односите према другим људима.

 1. Користе позитиван говор тијела

Будите свјесни својих гестоваа, експресија и тона гласа. Ентузијастичан глас, поглед право у очи и отворене руке привући ће људе. Кад с неким разговарате, благо се нагните према њему. Позитиван говор тијела може направити велику разлику јер је понекад важније како се нешто говори од тога шта се говори.

 1. Остављају снажан први утисак

Многа истраживања показују да људи обликују мишљење о некоме већ током првих седам секунди сусрета, док током преосталог дијела упознавања покушавају да оправдају почетно мишљење. То можда звучи застрашујуће, али ако сте свјесни те чињенице, можете да је искористите као своју предност. Први утисак у великој мјери се састоји од позитивног говора тијела, чврстог стиска руке, осмијеха и опуштеног приступа.

 1. Ословљавају људе именом

Име је за сваког човјека кључни дио идентитета и људи воле кад га други користе. Симпатични људи редовно користе имена људи које сусрећу и поздрављају, а понекад га убацују и у разговор. Али, ако имате проблема да запамтите нечије име, постоје начини да то савладате. Гласно изговарање нечијег имена помоћи ће вам да га запамтите. Такође, не оклијевајте некога поновно питате како се зове.

 1. Смијеше се

Људи несвјесно опонашају говор тијела особе коју слушају. Ако желите другима да будете симпатични, осмјехујте се током разговора. Они ће вам несвјесно узвратити услугу.

 1. Знају како да додирну човјека

Кад некога додирнете током разговора, дајете му до знања да осјећате блискост и да може да се узда у вас. Једноставан ненаметљив додир рамена, загрљај или руковање могу да подстакну и лучење окситоцина који је заслужан за позитивна осјећања.

 1. Добар однос страсти и забаве

Људима су привлачне страствене особе. Али, страствени људи се понекад толико унесу у оно што раде да другима могу да дјелују досадно или незаинтересовано. Зато је важно да научите добро да избалансирате страст и забаву. Симпатични људи на послу су озбиљни, али пријатељски. Ефикасни су, али не тако да занемарују друге људе и сјећају се обавеза и договора с колегама који нису везани за посао.

Извор: Независне новине