У наредна три до четири дана, температуре на подручју Босне и Херцеговине ће бити веће за 4 до 6 степени од вишегодишњег просјека, што ће у комбинацији са надпросјечно топлом првом половином мјесеца септембар учинити врло топлим или чак екстремно топлим мјесецом због изражених одступања које смо имали у првој и које ћемо имати у другој декади мјесеца.

Иако смо прошле године средином септембра обарали државне температурне рекорде и мјерили температуре до чак 40 степени, ове године септембар је знатно умјеренији, али не би био такав да није висинске циклоне у Јонском мору која већ осми дан увелико дјелује на вријеме и у нашој земљи које се очитава у послијеподневним локалним и краткотрајним нестабилностима.

Да је којим случајем изостала овај циклон, засигрно би имали јаче врућине.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ОД 14. ДО 18. СЕПТЕМБРА

Сриједа, 14. септембар

Јутро и пријеподне у Босни и Херцеговини претежно сунчано. Средином дана локални развој дневне наоблаке бит ће израженији понајвише у централном, југоисточном и источном дијелу Босне као и у Херцеговини управо због тог утицаја висинске циклоне са југа Европе, гдје се локално очекује појава краткотрајног локалног пљуска.

На сјеверу због нешто мало јачег утјецаја средњоевропске антициклоне бит ће већином претежно сунчано и већином сухо. Вјетар и даље слаб, источног и сјевероисточног смјера. Надпросјечно топло, јутарње температуре већином од 11 до 17, на југу до 22 степена. Највише дневне од 27 до 32 степена.

Четвртак, 15. септембар

Претежно сунчано и врло топло, неријетко и вруће вријеме. Дању уз малу до умјерену облачност. Послијеподневне нестабилности због слабљења циклона ће у готово цијелој земљи изостати, а највећа вјероватноћа за њих биће планинска подручја. Вјетар, слаб до умјерен, у почетку источни. Дању, вјетар у окретању на умјерен југозападни и западни.

Јутарња температура од 13 до 17, на југу до 22 степена. Највише дневне од 27 до 33 степена.

Петак, 16. септембар

Јутро и дио пријеподнева претежно сунчано и топло уз пораст наоблачења, понајприје на сјеверу и сјеверозападу земље. Како ћемо се налазити пред самим циклоном, послијеподне услиједиће предфронтална облачност која ће доносити пљускове већином западним, сјеверозападним, југозападним и сјеверним подручјима, док би на крајњем истоку земље већи дио дана било суво. Вјетар повремено умјерене јакости југозападног и западног смјера. Јутарње температуре од 14 до 18 степени, на југу до 22 степена. Највише дневне од 27 до 33 степена.

Субота, 17. септембар

Умјерено до претежно облачно вријеме у цијелој земљи те мало свјежије у односу на јучерашњи дан. Послијеподне у цијелој земљи са повремено слабом кишом и краћим пљусковима који неће бити обилни. Навече, у ноћи суботе на недјељу, одмицањем топлог сектора од наших крајева даље на исток, са сјевера ће услиједити додатни пад температуре. Вјетар, слаб до умјерен, јужни и југозападни, навече вјетар у окретању на повремено умјерен сјевероисточни. Јутарња температура од 13 до 17 степени, на југу до 22 степена.

Највише дневне од 22 до 27, на југу и истоку земље до 30 степени.

Недјеља, 18. септембар

Претежно облачно са кишом и хладније у односу на прошле дане. Вјетар, умјерен, сјевероисточни и источни. Јутарње температуре од 11 до 15, на југу до 19 степени. Највише дневне од 16 до 23, на југу до 26 степени. Навечер ће услиједит додатни пад температура.

 

Извор: Агенције / бука.com