Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je danas u Mostaru da je obnova Saborne crkve u ovom gradu nastavljena, te da će na proljeće biti puno više razloga za radost.

„Obnova Saborne crkve u Mostaru se nastavlja, imali smo malo zastoja, ali sada opet radimo punom snagom. Završavamo i gradnju hrama u Prebilovcima“, rekao je Srni vladika Grigorije, nakon što je zajedno sa gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem obišao gradilište ovog pravoslavnog hrama u Mostaru.

Vladika je ocijenio važnom podršku Bandića, prije svega moralnu, navodeći da je u tom smislu jako važna i podrška Grada Mostara u obnovi Saborne crkve.

Zagrebački gradonačelnik Bandić, koji je u Mostaru posjetio vladiku Grigorija u pratnji mostarskog gradonačelnika LJube Bešlića, izjavio je da će pomoći obnovu Saborne crkve u ovom gradu.

On nije želio da precizira kolika će ta pomoć biti, ali je naveo da će ona stići do Nove godine.

Bandić je izjavio da voli ljude i da samo zna raditi sa ljudima, te da je zato u Mostaru, na sastanku sa predstavnicima tri religije.

On je istakao da svi duhovni oci – i vladika, i muftija i biskup, uče o tome da ne treba ubijati, krasti, niti činiti zlo drugome.

„Kada bi se svi vodili tim postulatima, onda nikad ne bi bilo mržnje. Nažalost, kada se to dogodi treba obnoviti korijene, a duhovnost su korijeni naroda. Svaki narod koji ne poštuje svoju prošlost i nije izvukao pouke iz nje, moraće je ponovo proživjeti, a ne dao Bog da ponovo proživljavamo. Zato ćemo mi ovdje pomoći“, rekao je Bandić.

On je dodao da je ovo i njegov kraj i da ima moralnu obavezu da pomogne.

Bandić je napomenuo da je u Zagrebu uradio puno projekata, među kojima je i Pravoslavna gimnazija u Zagrebu.

Zagrebački gradonačelnik u Mostaru sastao se i sa muftijom mostarskim Salemom Dedovićem i generalnim vikarom Željkom Majićem.

Izvor: Srna