NASA volonterima plaća 16.500 eura za gledanje televizije u krevetu dva mjeseca, kako bi testirala prednosti umjetne gravitacije. Dobrovoljci će imati televizor, materijal za čitanje i druge aktivnosti kako im ne bi bilo dosadno, piše The Sun.

Učesnici će ležati u specijaliziranim krevetima dva mjeseca kako bi testirali kako svemirski let utiče na ljudsko tijelo. Prijave za ovaj posao se zatvaraju 24. maja, a testiranje počinje u septembru.

Volonteri će imati TV i materijal za čitanje, a sve će im biti plaćeno 16.500 hiljada eura. No, kao i za sve i za ovaj posao postoje određeni uslovi. Ovdje je samo jedan, a to je da ćete sve, od jela pa do odlaska u toalet, morati obavljati ležeći.

NASA vodi studiju s Evropskom svemirskom agencijom (ESA) u Njemačkom svemirskom centru (DLR).

ESA je saopštila kako će joj istraživanje pomoći da otkrije kako bestežinsko stanje, kosmičko zračenje, izolacija i prostorna ograničenja utiču na astronaute. Istraživanje će se baviti i propadanjem mišića koje se događa kada su astronauti dugo u svemiru.

„Naučnici će provjeriti hoće li upotreba umjetne gravitacije biti najbolje rješenje za zaštitu ljudskog zdravlja tokom dugotrajnih svemirskih misija“, rekao je za The Sun naučnik Edwin Mulder s DLR instituta i dodao da će u Kelnu, u roku 60 dana testirati ukupno 24 volontera.

Osim slobodnog vremena, organizatori studija preporučuju volonterima korištenje slobodnih dana za online kurseve ili sticanje novih vještina.

Volonteri će ležati u krevetu 60 dana s tim da će im tijela biti blago nakošena, stopala malo podignuta, a glava spuštena. To oponaša učinke mikrogravitacije koja uzrokuje obamrlost i gubitak mišića.

Polovina volontera će ići i na centrifugu u laboratoriji gdje će se kretati brzinom od oko 30 okretaja u minuti. Nakon što se istraživanje završi, stručnjaci će provjeriti da li se kod sudionika ovom tehnikom smanjio gubitak mišića. Naučnici se nadaju da će ova tehnika pomoći astronautima u budućim svemirskim misijama.

Prijave se šalju na njemačkom jeziku. Istraživanje će trajati ukupno 89 dana. Volonteri će provesti pet dana upoznavajući program istraživanja, potom će ležeći provesti 60 dana, a nakon toga će uslijediti četrnaestodnevni odmor.

Izvor: klix.ba