Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку Закон о Дану Републике Српске којим је предвиђено да 9. јануар буде обиљежаван и да се празнује као секуларни празник.

Законом је прописано да Влада Републике Српске одлуком уређује начин обиљежавања и празновања Дана Републике.

Овим законом се одређује надлежни орган који уређује начин како грађани, републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, привредна друштва, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужно-предузетничке дјелатности обиљежавају и празнују Дан Републике.

Усвојен је закључак Клуба посланика СНСД-а којим Народна скупштина обавезује Владу Републике Српске да изврши усклађивање Закона о празницима Српске у дијелу који се односи на испољавање вјерских слобода, док нису прихваћени амандмани НДП-а и Напредне Српске.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је „изабран глас грађана приликом израде овог закона“ и да није истина да не постоји Дан Републике Српске.

„Дан Републике дефинисан је у Закону о празницима Републике Српске. Представници позиције и опозиције, те правни експерти мјесецима су разговарали о могућим рјешењима у Закону о Дану Републике Српске“, рекла је Решићева у завршној ријечи у Народној скупштини.

У току расправе о овом приједлогу закона, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић-Јовичевић је у обраћању посланицима рекла да парламент данас није смио да буде употребљен у дневнополитичке сврхе.

„Налазимо се пред ултиматимом да се одрекнемо 9. јануара онако како је слављен и установљен као Дан Републике. Ово што се нама ради јесте класична пакост, а оваква БиХ због тога неће имати будућност“, рекла је Јовичевићева, која је изразила жаљење што нису прихваћени амандмани опозиције.

Посланици опозиције тврдили су у скупштинској расправи да 9. јануар – Дан Републике више није празник, јер такве одредбе, како кажу, нема у наведеном закону.

Клуб посланика Коалиције „Домовина“ није присуствовао данашњој сједници Народне скупштине.

За Закон о Дану Републике Српске гласало је 57 посланика, против су била два, а три уздржана.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је посебну скупштинску сједницу.

Извор: Независне новине