Naučnici su napokon otkrili zašto švajcarski sir ima rupe i sve se, čini se, svodi na količinu prljavštine u kantama u kojima se prikuplja mlijeko.

 

Suprotno onome što se već godinama sugeriše u crtićima, rupe u siru ne buše miševi. A nisu ni rezultat bakterijskog otpuštanja ugljen-dioksida, kako to tvrdi popularna nauka, piše Index.

Švajcarski su naučnici laboratorijskim istraživanjem utvrdili da su za rupe odgovorne minijaturne čestice sijena. Poljoprivredni institut švajcarske vlade Agroscope navodi da “mikroskopski male čestice sijena padaju u kante za prikupljanje mlijeka” i uzrokuju stvaranje većih rupa za vrijeme sazrijevanja sira.

Proces zahvaća samo neke vrste švajcarskih sireva, poput ementalera i appenzella.

Agroscope tvrdi i da to objašnjava zašto su u posljednjih 15 godina rupe u švajcarskim sirevima sve manje. Proces mužnje i prikupljanja mlijeka sve je više automatiziran, sve je “čišći” pa je i manje čestica sijena u njemu.

Naučnici su do ovog zaključka došli tako što su dodavali čestice sijena u mlijeko i laboratorijski pratili sazrijevanje sira.

Teorija da rupe u sirevima uzrokuju bakterije otpuštanjem ugljen-dioksida “na snazi” je od 1917. kada je to otkriće objavio američki naučnik William Clark.

Mliječna industrija rupe u sirevima naziva “očima”. Sir bez rupa poznat je kao “slijepi” sir.

 

Izvor: cafe.ba