Prije 23 godine Majk Spenser Boun napustio je Kalgari i krenuo u avanturu koja je završena ovog mjeseca. Proputovao je 195 zemalja.

Izvor: B92 

Ovaj 44-godišnji Kanađanin najvjerovatnije je najveći svjetski putnik svih vremena. Obišao je zemlje od Avganistana do Zimbabvea. Bio je prvi turista koji je ušao u razoreni Mogadiš u Somaliji i rodni grad Sadama Huseina tokom napada američke vojske, živio je sa Pigmejima u Kongu… Majkovo poslednje odredište bila je Irska.

Bio je više puta uhapšen, posjetio je neka od najopasnijih mesta na Zemlji, izbegao ranjavanja u ratnim područjima, obolijevao od raznih bolesti… Svoj 23-godišnji put, koji je počeo 1990. godine, završio je sa istim ruksakom na leđima.

„Svaki dan bio je posebna avantura. Kada sam krenuo na put imao sam 21 godinu. Razmišljao sam, niko nikada nije obišao sve zemlje svijeta, zašto ne pokušati? I krenuo sam“, kaže Boun.

Tokom proteklih godina Majk je posjetio Indoneziju 20 puta, u Egiptu je bio dva puta, u Indiji šest, Kamerunu pet, Peruu dva puta. U Kini je boravio u tri navrata, Tajlandu više od 50 puta…