Najveći kruzer na svetu „Harmony of the Seas“ u četvrtak je krenuo u prvu probnu plovidbu iz brodogradilišta francuskog grada Sen Nazer, prenosi televizijski kanal BFMTV.

 

 

 

Očekuje se da će kruzer koji je izgradila kompanija STX Frans biti predat američkoj kompaniji „Royal Caribbean International“ već sredinom maja.

 

Dužina broda je 362, a širina 66 metara. Brodski gaz kruzera je 227.500 tona. Na njegovoj palubi može da se smjesti 6.000 putnika i 2.000 članova posade.

 

Tokom izgradnje kruzer je već postao znamenitost Sen Nazera. Brod čija je visina 70 metara viši je od svih gradskih objekata.

 

Svakog dana brodogradilište u kojem se gradi brod posjećuju turisti, a u četvrtak je mnoštvo ljudi zauzelo najpodesnija mjesta u gradu kako bi sopstvenim očima vidjelo kako kruzer izlazi na more.

 

„Royal Caribbean International“, koji već ima dva kruzera klase „Oasis“, 2012. godine je saopštio da namjerava da izgradi treći brod ove klase.

 

„Allure of the Seas“, koji je počeo da plovi 2010. godine i takođe pripada „Royal Caribbean Internationalu“, sada nosi titulu najvećeg putničkog broda na svijetu, ali je kraći od „Harmony of the Seas“ za dva centimetra

 

Izvor: Nezavisne novine