У селу се живи, а у граду се станује, пише у центру билећког села Баљци. Зато у Баљцима све врви од људи и дјечије граје, а становника је више него прије рата.

Иако су село за примјер, а од Билеће их дијели свега пет километара, никад нису добили воду. Ни престали томе да се чуде.

У најбројнијем билећком селу Баљци кажу да живот не могу да замисле без чатрње не знају је ли горе љети или зими.

Како је по снијегу и мразу захватати воду из чатње, најбоље знају домаћице. Када би вода потекла из чесме све би било лакше, а и било би нас и више, прича Јована.

“Пуно би нам вода значила људи би се више бавили пољопривредом био би лакши живот. Без обзира што имамо чатрње и што има воде опет зими заледи а љети нестане. Баш је проблематично”, рекла је Јована Вујовић из села Баљци.

Зато су Баљчани, добрим дијелом и одустали од пољопривреде и више се баве сточарством. Али и за стоку. Кажу, и за стоку треба воде, па кад је љети потпуно нестане, сналазе се на све начине.

“Из Билеће цистернама од ватрогасног друштва довозе цистерне воде и на тај начин се обезбјеђује вода за пиће и за стоку и за све остале послове које требају. Довођење воде у ово село повећале би се могућности овога народа, могао би да се бави сточарством и пољопривредом”, каже Никола Бајовић из села Баљци.

Како су се мијењале билећке власти тако су Баљцима стизала обећања, али им, до данас воду нико није довео. Ипак, још јој се надају они који би у селу радо покренули бизнис.

“Ја који сам поријеклом из овога села обећавам да ћу обновити своје имање и направити производну дјелатност за производњу меса и месних прерађевина и да покушам да запослим сељане Баљака”, рекао је Милан Томановић из села Баљци.

У обећања локалних политичара више не вјерују, па позивају републичке власти да им се смилују. Срамота је, кажу, да у село са 120 домаћинстава и око 400 становника вода никад није стигла.

Извор: atvbl.com