Dok oni sa ravnom kosom zavide ovima sa kovrdžavom, „frćkavci“ muče svoju muku. Da biste imali savršene loknice morate usvojiti ove savjete.

Umjesto da nosate raščupano gnijezdo uz pravu njegu možete obuzdati lokne koje lete na sve strane i stvaraju vam probleme. Ako mislite da ste sve probali, pročitajte naše savjete, možda pronađete trik koji će vam pomoći.

Odabir šampona

Šamponi sa sulfatima isušuju vašu kosu i posebno su loši za one sa kovrdžavom kosom. Oni snažno djeluju na dlaku i skidaju prijeko potrebna prirodna ulja koja proizvodimo. Kosa postaje suva i oštra. Isprobajte šampone na bazi kakaa ili ulja peperminta.

Kosa se sastoji 89 odsto od proteina, 1 odsto minerala i 10 odsto vlage. Neki proizvodi na bazi silikona navodno su dobri protiv „raščupanosti“, ali to nije uvijek tako. Bolje je da upotrebljavate biljne proizvode, koji su koncentrisani na hidrataciju kose.

Kovrdžavima se ponekad savjetuje da odbace šampone u potpunosti i da higijenu održavaju samo pranjem uz pomoć balzama. Imajte samo na umu da je potreban period da se kosa navikne na pranje bez šampona. Možda će vam se stanje činiti još gore u početku, ali budite strpljivi. Taj proces prilagođavanja može trajati od 2 do 6 sedmica.

Pokvasite kosu, pa balzam nježno umasirajte u kosu (naravno, izbjegavajte silikonske proizvode). Ispirajte kosu detaljno i dalje je nježno masirajući. Preporučuje se da perete kosu dva, maksimalno 3 puta sedmično.

Balzam možete ostaviti da djeluje i 5 minuta, raspetljati kosu, pa onda dobro isprati. Ne raščešljavajte kosu prilikom i nakon sušenja.

Zadnje ispiranje neka bude sa što hladnijom vodom, da smanjite raščupanost i dobijete zdrav sjaj.

Ako nanosite neke proizvode za oblikovanje kovrdžave kose nanosite ih na mokru kosu, ali ako vam je kosa tek valovita prvo je malo posušite. Pazite samo da ova sredstva ne isušuju kosu. Lagano prstima oblikujte pramenove da biste izbjegli raštrkavanje lokni.

Kako je sušiti

Prije sušenja upijte lagano višak vode pamučnim tkaninama ili peškirom sa mikrofiber vlaknima. Ostavite kosu da se malo osuši na priodan način, da se malo slegne.

Koristite nastavak za fen da ublažite direktan mlaz vrućeg vazduha i ne pipkajte kosu kod je sušite da ne poremetite lokne.

Ako koristite peglu za kovrdžanje imajte na umu da ne biste trebali pretjerivati. Upotrebljavajte je samo za oblikovanje kose za posebne prilike, jer ona oštećuje i isušuje dlaku.

Njega

Važno je da kosu hidrirate što više. Suv vazduh i nedostak vlage najviše uništavaju kovrdžavu kosu. Takođe, ekstremno je važno da izaberete dobrog frizera, koji se razumije u oblikovanje kovrdžave kose.

Izvor: eTrafika.net