Da li možete zamisliti da za jednu vožnju taksijem, večeru sa dragom osobu, karte za kino gdje je premijera filma kojeg ste dugo čekali platiti više od 200 eura, tačnije 215 eura?

A sada zamislite životu u Cirihu ili Singapruu koji je šestu godinu za redom potvrdio poziciju najskupljeg grada za život na svijetu.

Posljednih godina analiziraju se cijene hrane, alkohola i cigareta, potrošnih kućnih predmeta, obuće i odjeće, lične njege, prevoza, zabave, visinu kirije i računa i na osnovu toga je napravljena lista najskupljih gradova za život u 2019. godini.

Cirih je proglašen najskupljim evropskim gradom, u kojem se može pojesti najskuplji Big Mac koji je dvaput skuplji u odnosu na najveći dio drugih gradova na listi. Međutim, ono što je interesantno je činjenica da je u Londonu potrebno najviše novca da bi se pogledao film u kinu.

Ipak, ubjedljivo su ekonomski najzahtjevniji azijski gradovi, sa Kinom na vrhu, pokazalo je istraživanje Mercera.

Na listi se nalazi 209 gradova, a Beograd se našao na 181. mjestu. U regionu su od srbijanske prijestonice jeftiniji Sarajevo (194) i Skoplje (201), a skuplji su Sofija (177) , Zagreb (143) i Ljubljana (142).

10 najskupljih gradova svijeta:

1. Hongkong – Kina

2. Tokio – Japan

3. Singapur – Singapur

4. Seul – Južna Koreja

5. Cirih – Švicarska

6. Šangaj – Kina

7. Ašhabad – Turkmenistan

8. Peking – Kina

9. New York – SAD

10. Shenzhen – Kina

Na listi se nalazi 209 gradova, a Beograd se našao na 181. mjestu, dok Sarajevo drži 194. poziciju. 

 

 

 

 

 

Izvor: AVAZ.BA