Vrijednost svjetski poznatih komada nakita se ne može izmjeriti, jer im pored fascinantnog izgleda i simbolika dodaje dodatnu dragocjenost.

Vrijednost nakita je određena brojnim faktorima, počevši od materijala od kog je sačinjen, pa sve do dizajna i ukusa njegovog krajnjeg korisnika. Kako su ukusi različiti, a izbor nakita veliki, u zlatarama danas možete pronaći ogroman broj različitih modela i komada koji nude za svakog ponešto.

Ipak, dragocjenost određenih, svjetski poznatih komada nakita je neupitna, a ono što im je zajedničko pored fascinantnog izgleda jeste i simbolika koja im daje dodatnu vrijednost. U nastavku teksta pročitajte za koje komade nakita zna cijeli svijet, i ko su bile dame koje su ih nosile.

Vjerenički prsten princeze Dajane

Sjećanje na Dajanu širom svijeta izaziva emocije povezane s poštovanjem i ljubavlju prema ovoj, tragično nastradaloj princezi od Velsa. Najpoznatija žena na svijetu je bila poznata po zanimljivom karakteru, ljubaznosti i lijepom ponašanju, ali i po odjevnim kombinacijama i nakitu koji je nosila. Izvori bliski kraljevskom dvoru tvrde da je najviše voljela nakit sa dijamantima.

Javnost je ostala zatečena kada je princ Čarls vjerio Dajanu Spenser skupim 12 – karatnim safirom okruženim sa četrnaest dijamanata, u februaru davne 1981. godine. Zanimljivo je to što prsten nije bio  izrađen specijalno za princezu, već je pripadao kolekciji vjereničkih prstenja londonske zlatare Garard, koja ga je čak izložila u svom prodajnom katalogu. Prsten je tada vrijedio oko 28 000 funti, što bi danas iznosilo 108 hiljada funti, a nagađa se da ga je princeza odabrala jer ju je podsjećao naprsten njene majke.

Prsten danas ima veliku važnost za princa Vilijama i princezu Kejt, s obzirom da je najstariji naslednik princeze Dajane suprugu vjerio upravo ovim prstenom. Zlatara ga tretira kao jedinstven model, i bez obzira na brojne narudžbe, odbija da ikad više napravi identičnu verziju skupog prstena.

Srce okeana iz filma Titanik

Najpoznatija ogrlica na svijetu, inspirisana ovom čuvenom filmskom pričom iz 1997. godine, vrijedi čitavih20 miliona dolara. Izrađena je specijalno za dodjelu Oskara, i predstavlja najskuplji nakit ikad dizajniran baš za ovu svrhu.

Na dodjeli ga je nosila glumica Glorija Stjuart koja u filmu tumači staru Rouz, a ovaj čuveni komad nakita je nosila i Selin Dion prilikom izvođenja pesme My heart will go on, koja ujedno predstavlja i glavnu muzičku podlogu filma. U moru neobičnih ogrlica, Srce okeana se izdvojilo kao jedinstven i neponovljiv primjerak.

Ogrlicu su dizajnirali britanski draguljari Asprej i Garard, a nakit je danas u vlasništvu jednog privatnog kolekcionara koji je čuvenu ogrlicu kupio za 2,2 miliona dolara od britanske aukcijske kuće “Sotbi”. Sama ogrlica je prevazišla popularnost Titanika, pa za nju znaju i oni koji ga nisu gledali, a među draguljarima i stručnjacima je posebno cijenjena kao unikatan, istorijski važan komad nakita.

Britanska kraljevska kruna

Najreprezentativniji simbol britanske monarhije i njenog suvereniteta je svakako kraljevska kruna. Osim ovog značaja, poznata je i po tome što je krasi veliki broj dragulja, a između ostalih i Kulinan, najpoznatiji dijamant na svijetu.

Dijamant jastučastog oblika se nalazi na prednjoj strani krune i vrlo je upečatljiv, a njegovo porijeklo se vezuje za afrički kontinent, gdje ga je pronašao Fredrik Vels 1905. godine. Do danas se nije pojavio veći sirovi dijamant draguljarskog kvaliteta od čuvenog Kuliranana. Kruna je samo mali dio blaga kraljevske porodice koje se čuva u podrumu Bakingemske palate.

Ogrlica Marije Antoanete

Posljednja francuska kraljica, Marija Antoaneta je ostala upamćena po brojnim skandalima i nedoličnom ponašanju na dvoru. Vjeruje se da je jedan od najdramatičnijih događaja francuskoj istoriji djelimično uzrokovala ni manje ni više nego jedna ogrlica.

Naime, Luj VX je od poznatih francuskih juvelira naručio luksuznu ogrlicu sa čak 647 dijamanata i ukupunom vrednošću od 2 800 karata. Ogrlica nije bila namijenjena Mariji Antoaneti, već Madam de Bari, koju je kralj simpatisao. Međutim, prije nego što je ogrlica konačno izrađena, Luj XV je umro, a njegova ljubavnica je protjerana sa dvora, pa su se juveliri našli u nezavidnoj poziciji.

Nudili su ogrlicu kraljici, kako bi se spasili od bankrotstva, ali ona je odbijala da prisvoji nakitkoji je bio namijenjen drugoj ženi. Ova ogrlica se našla u centru prevara i spletki pripadnika francuske elite, a skandali koji su se desili najavili su Francusku revoluciju. Legenda o ovoj ogrlici ima nekoliko verzija, ali najviše se vjeruje upravo u ovu. Vrijednost ogrlice bi danas iznosila oko sto miliona američkih dolara.

Nakit je uvijek bio više od pukih ukrasa obožavanih od strane žena. Simbolika i tajne su neke komade proslavile i učinile najpopularnijim na svijetu, dok su neki drugi imali uticaj i na sam tok istorije. Navedeni komadi predstavljaju neke od najpoznatijih dijamantskih primjeraka na svijetu, a često služe i kao modeli za izradu kopija ili sličnih verzija.

 

Izvor: zanimljivosti.net