Ово је само један примјер најлуђе границе на свијету која се налази у мјесту Барл, 65 километара јужно од Амстердама

У пивници Де Биргренс можете ућу на једна врата из Холандије, а изаћи на друга у Белгију. У овој продавници је све дупло два телефона, двије фискалне касе ….

Ово је само један примјер најлуђе границе на свијету која се налази у месту Барл, 65 километара јужно од Амстердама. Граница пролази кроз ово мјесто, а поред поменуте пивнице дијели и куће , па чак и спаваће собе.

Ова граница датира још из 12. вијека када су стални ратови и сукоби мијењали обиљежије шта коме припада. Када се Белгија одвојила од Холандије 1830. ове неуредне линије су постале граница. Барл лежи у Холандији али има 22 белгијске енклаве, које пак унутар себе имају 7 данских енклава.

Ако сте збуњени у Барли имају систем који  помаже. Он се састоји од путоказа на улици и стубића. Једни од оних који користе овакву подјелу су ресторани. Како се фајронт разликује у две земље, послије краја радног времена у једној столови се помјерају у другу земљу.

Користи се правило улазних врата – тамо где се налазе улазна врата се плаћа и порез без обзира у којој земљи је остатак куће.

Барли има двије дупло – градске вјећнице, цркве и ватрогасце, али су полицијске снаге уједињене, пише newsweek.rs.

 

Извор: newsweek.rs / 6ука.com