U slučaju da vam treba „izgovor“ da češće ljubite voljenu osobu, uradite to zbog zdravlja.

 

 

Verovatno već znate da ljubljenje ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, ali s ozbirom na to da je sve manje kontakta među ljudima, ne škodi da se podsetimo.

Dobro je za zube

Ljubljenje podstiče proizvodnju pljuvačke, koja uklanja štetne bakterije sa zuba, kaže stomatolog Metju Mesina. Takođe, na ovaj način se smanjuje pojava kamenca na zubima.

Jača imuni sistem

Tokom ljubljenja, dolazi i do razmene bakterija. Jedna od bakterija, citomegalovirus, može biti opasna za trudnice. Međutim, naučnici kažu da se ljubljenjem pre nego što žena zatrudni u njenom telu stvara odbrambeni mehanizam za ovaj virus.

Ublažava stres

To što se osećate bolje nakon poljupca nije samo u vašoj glavi. Studija sprovedena 2009. godine pokazala je da se ljubljenjem povećava nivo hormona oksitocina u organizmu, zbog čega ćete se bolje osećati i lakše se izboriti sa stresnim situacijama. Takođe, na ovaj način se i bukvalno smanjuje nivo kortizola, hormona stresa.

Sagoreva kalorije

OK, ne kažemo da ćete na ovaj način potrošite više kalorija nego na treningu, ali smo sigurni da ćete više uživati. Za minut ljubljenja, potrošićete od dva do šest kalorija * a svaka kalorija je važna. 🙂

Ublažava simptome alergije

Ako je kijanje posledica alergijske reakcije, a ne nekog virusa, nije loše da je izlečite poljupcem! Studija sprovedena u Japanu pokazala je da se ljubljenjem smanjuje IgE, specifičan protein u organizmu zbog kojeg dolazi do alergijskih reakcija, poput kijanja i curenja nosa.

 

Izvor: mondo.rs