Индустријска производња у РС имала је у 2016. највећи раст у посљедњих пет година, док је истовремено остварен и најбољи биланс спољнотрговинске размјене.

Подаци Завода за статистику РС показују да је индустријска производња у прошлој години порасла 8,1 одсто у односу на 2015. и тиме стигла на ниво који би требало да обезбиједи осјетнији економски замах. Расту индустријске производње, која представља најважнији сегмент привреде, допринијела су посебно родна година и велике инвестиције.

Највећи раст индустријске производње од 25,5 одсто забиљежен је у области производње и снабдијевања електричном енергијом, паром и климатизацијом. Прерађивачка индустрија је порасла 3,5 одсто, док је у подручју вађења руда и камена остварен најмањи напредак од само 0,7 одсто.

Према подацима Завода за статистику РС, стопа раста индустријске производње у децембру 2016. године у односу на исти мјесец 2015. износила је 18,4 одсто, а у односу на крај 2015. године 22,4 процента.

Позитивни помаци примјетни су и у спољнотрговинској размјени РС, а захваљујући наставку бржег раста извоза од увоза дошло је до смањења дефицита и повећања покривености увоза извозом.

Обим робне размјене РС у 2016. години са иностранством износио је 7,270 милијарди марака. На извоз отпада 2,865 милијарди, а на увоз 4,405 милијарди КМ. Извоз је повећан 9,6 одсто, а увоз 0,8 одсто у односу на 2015. годину. То је утицало на раст стопе покривености увоза извозом која је на крају године достигла 65 одсто.

Директор Фабрике обуће „Санино“ из Дервенте Радован Пазуревић рекао је да су показатељи о индустријској производњи и спољнотрговинској размјени РС и бољи од очекиваних.

– Овај замах биће настављен и у овој години и вјерујем да ћемо остварити добре резултате. Не може се ништа драматично десити да би били покварени садашњи добри резултати. Власти РС треба да допринесу одржавању овог тренда кроз смањење намета и подстицај привреди – истакао је Пазуревић.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић рекао је да је наставку раста индустријске производње у 2016. години допринијела родна година, која је побољшала учинак пољопривреде, те интензивнији развој дрвопрераде и пуштање у рад Термоелектране „Станари“.

– И други производни капацитети РС ишли су узлазном путањом и остваривали значајан напредак и тиме довели и до значајнијег раста извоза. Све је то утицало на укупан биланс спољнотрговинске размјене. Треба очекивати да и у овој години, ако буду настављене ове тенденције и не буде неких екстремних ситуација, позитивни трендови буду продужени – навео је Видић.

Према његовим ријечима, позитиван развој ситуације у прошлој години не треба да значи да треба занемарити проблеме са којима се сусреће привреда у Српској.

– Привреду и даље оптерећују неликвидност и немогућност предузећа да отплаћују кредите и измирују друге обавезе. Ту су и даље велика оптерећења на привреду. Евидентно је да одређени елементи привреде добро функционишу и дају наду за оптимизам, али привреду генерално треба релаксирати. Влада треба смањити оптерећења, а контролни органи редовно контролисати привреднике и обезбиједити равноправан статус у инспекцијама – навео је Видић.

Економиста Горан Радивојац истиче да радује осјетнији раст индустријске производње и наставак повећања извоза.

– Било би добро када би ови показатељи имали исту тенденцију и у овој години, а томе прије свега треба да допринесе Влада РС кроз стратешке документе, смањење стопе доприноса и давањем субвенција привредницима. Ако би посегла за тим мјерама, успјех ће бити загарантован – навео је Радивојац.

Раст броја запослених

Према подацима Завода за статистику РС, број запослених у индустрији повећан је лани за 1,3 одсто у односу на 2015. годину.

Број запослених у индустрији у децембру 2016. био је већи 3,3 одсто у односу на исти мјесец 2015. године, док је у односу на новембар остао непромијењен.

Извор: Глас Српске