Američki filmski institut početkom ove sedmice objavio je svoju listu najboljih američkih filmova i serija koje je publika mogla da gleda tokom 2014. godine.

Za razliku od tradicionalnih lista sa deset najboljih filmova, koje je AFI objavljivao prethodnih godina, ovogodišnja lista najboljih filmova proširena je za jedno mesto.

Ne rangirajući ostvarenja prema posebnom kvalitetu, već ih samo izdvajajući kao najbolje i rangirajući alfabetski, AFI je svoju listu otvorio novim filmom Klinta Istvuda “American Sniper”, zasnovanog na memoarima američkog snajperiste.

Tu su i ovogodišnji favorite kritike, film Alehandra Gonsalesa Injaritua “Birdman or (the unexpected virtue of ignorance)”, kao novo ostvarenje Ričarda Linklejtera “Boyhood”. Na listi se nalaze i filmovi “Foxcatcher” Beneta Milera, koji je jedan od favorite nezavisne produkcije, zatim film “The Imitation Game” Mortena Tildama o geniju Alanu Tjuringu, svemirski blokbaster “Interstellar” Kristofera Nolana i nedavno premijerno prikazan mjuzikl “Into The Woods” Roba Maršala.

AFI je kao svoje favorite izdvojio i filmove “Nightcrawler” Dena Gilroja, novi filmski pogled na život borbu za prava Afroamerikanaca u SAD “Selma” Ave Divernej, još jedan rediteljski pokušaj Anđeline Džoli “Unbroken” i favorit Sandens festivala “Whiplash” Demijena Čazele.

Kada su serije u pitanju, izbor je bio opravdano teži, s obzirom na to da televizija zajedno sa internet servisima poput Netfliksa doživljava zlatno doba. Listu ovogodišnjihnajboljih serija otvara detektivska drama “The Americans”, za njom slijede i hvaljena istoimena televizijska interpretacija filma “Fargo”, nikad popularnija epsko-fantastična saga “Game of Thrones” i ove sezone premijerno prikazane serije “How To Get Away With Murder”, “Jane the Virgin” i “The Knick”.

Na listi se nalazi i hvaljena drama “Mad Men” koja ulazi u svoju završnicu, dramatično-komična priča o zatvorenicama “Orange Is The New Black”, IT sitkom “Sillicon Valley” i internet hit “Transparent”.

 

Izvor: B92