У оквиру Пројекта за развој међународног туристичког коридора Херцеговине, у мјесту Тули, код Требиња, крајем прошле године изграђен је туристичко информативни и дегустациони пункт.
 

Станица биља и меда, почела је да ради прије десетак дана. Идеја је да на овом мјесту, сви заинтересовани локални произвођачи могу да промовишу своје производе, који чине Херцеговину аутохтоном произвођачком цјелином. Пункт се налази на магистралном путу Требиње – Херцег Нови и прилика је за даљи развој и унапређење туризма, посебно руралног. У плану је и градња овакве станице на путу према Дубровнику.

Станица биља и меда један је од регионалних повезничких центара, који су изграђени у оквиру пројекта, који је спровела Јапанска агенција за међународну сарадњу. Поред Тули, ови пунктови направљени су и у Љубињу, Стоцу и Благају.

– Основна идеја и циљ јесте да произвођачи представе туристима своје произвиде, посебно јер се ово налази на магистарлном путу куда пуно туриста пролази, посебно током љета – каже Марко Ћапин, координатор на пројекту.

Овај међународни туристички кодридор, наставак је пројекта винских путева и омогућиће промоцију и продају препознатљивих херецговачких производа – сира, пршута, ракије и вина.

Тања Јокановић, радница на пункту каже да су најчешћи купци туристи из Србије, Црне Горе и Русије.

Поред дегустације домаћих производа, сви који пролазе овим путем могу на пункту да добију и све неопходне информације. Поред тога, у времену када туристи траже нешто ново и другачије, овдје спремно дочекују и тај изазов помоћу тзв. креативног туризма.

– Људи који долазе из великих градова желе активан одмор. Зато смо им, уз помоћ орагнизације Село у срцу, омогућили да нпр. учествују у изрди сира или брању љековитог биља – каже Ћапин.

У реализацији овог пројекта, који афирмише стратегију развоја града, која се базира на развоју пољопривреде и туризма, учествовала је и локална управа.

Зоран Милошевић, начелник Одјељења за привреду каже да се град укључио јер има потребне потенцијале, а све у циљу побољшања туристичке понуде.

На овом пункту, у суботу, биће одржан Етно фестивал хране и пића.

 

Извор: РТРС