U okviru Projekta za razvoj međunarodnog turističkog koridora Hercegovine, u mjestu Tuli, kod Trebinja, krajem prošle godine izgrađen je turističko informativni i degustacioni punkt.
 

Stanica bilja i meda, počela je da radi prije desetak dana. Ideja je da na ovom mjestu, svi zainteresovani lokalni proizvođači mogu da promovišu svoje proizvode, koji čine Hercegovinu autohtonom proizvođačkom cjelinom. Punkt se nalazi na magistralnom putu Trebinje – Herceg Novi i prilika je za dalji razvoj i unapređenje turizma, posebno ruralnog. U planu je i gradnja ovakve stanice na putu prema Dubrovniku.

Stanica bilja i meda jedan je od regionalnih povezničkih centara, koji su izgrađeni u okviru projekta, koji je sprovela Japanska agencija za međunarodnu saradnju. Pored Tuli, ovi punktovi napravljeni su i u Ljubinju, Stocu i Blagaju.

– Osnovna ideja i cilj jeste da proizvođači predstave turistima svoje proizvide, posebno jer se ovo nalazi na magistarlnom putu kuda puno turista prolazi, posebno tokom ljeta – kaže Marko Ćapin, koordinator na projektu.

Ovaj međunarodni turistički kodridor, nastavak je projekta vinskih puteva i omogućiće promociju i prodaju prepoznatljivih herecgovačkih proizvoda – sira, pršuta, rakije i vina.

Tanja Jokanović, radnica na punktu kaže da su najčešći kupci turisti iz Srbije, Crne Gore i Rusije.

Pored degustacije domaćih proizvoda, svi koji prolaze ovim putem mogu na punktu da dobiju i sve neophodne informacije. Pored toga, u vremenu kada turisti traže nešto novo i drugačije, ovdje spremno dočekuju i taj izazov pomoću tzv. kreativnog turizma.

– Ljudi koji dolaze iz velikih gradova žele aktivan odmor. Zato smo im, uz pomoć oragnizacije Selo u srcu, omogućili da npr. učestvuju u izrdi sira ili branju ljekovitog bilja – kaže Ćapin.

U realizaciji ovog projekta, koji afirmiše strategiju razvoja grada, koja se bazira na razvoju poljoprivrede i turizma, učestvovala je i lokalna uprava.

Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privredu kaže da se grad uključio jer ima potrebne potencijale, a sve u cilju poboljšanja turističke ponude.

Na ovom punktu, u subotu, biće održan Etno festival hrane i pića.

 

Izvor: RTRS